Snu makta
Skal vi lykkes med å nå ut til mange flere barn må vi endre maktbalansen mellom oss som samler inn penger og mottaker. Det betyr at de som jobber nærmest barna og familiene også må være de som definerer behov og løsninger. Da må vi snu makta.
Den siste Development Cooperation Report fra OECD (2023) peker tydelig på behovet for å endre «bistandsøkosystemet» og rette opp den maktubalansen som lenge har eksistert mellom givere og mottakere av bistand. De understreker at bistand må være et samarbeid, og at de strukturelle barrierene som forsterker ubalansen hindrer lokalt initiativ.
Mest hensiktsmessig
Lokale sivilsamfunnsaktører med god kjennskap til og kompetanse på lokale utfordringer, behov og muligheter er best egnet til å finne de beste og mest hensiktsmessige løsningene, og bør være dem som definerer planer og prioriteringer. I SOS-barnebyer i Norges strategi er derfor et av hovedmålene å «snu makta». Formålet er å sikre at lokal forskning og kunnskap i mye større grad legges til grunn i utviklingen av programmer og tiltak.
Styring utenfra forpurrer
Sterk prisvekst, lav kronekurs og økte humanitære behov som følge av krig og konflikt, klimaendringer og naturkatastrofer, gjør at behovet for finansiering utenfra er stort i mange av de landene vi jobber i. Hvis våre lokalt ansatte kollegaer hele tiden må tilpasse sine tiltak utfra ønsker fra store bidragsytere og politiske prioriteringer i giverlandene, hindres de i å utvikle tilpassede, langsiktige og bærekraftige planer.
Øremerkede faddermidler er lite fleksibelt, og underminerer lokal bestemmelsesrett og muligheten til å prioritere utfra behov. Derfor er utfasing av barnefadderskap er en del av prosessen med å snu makta.
Samme mål
Derfor ønsker vi å snu makte og derfor har vi signert Pledge for Change* – et initiativ for å flytte makt, innflytelse og ressurser til de som sitter tettest på virkeligheten. Alle SOS-barnebyers medlemsland skal fremdeles forholde seg og følge våre felles internasjonale retningslinjer og regelverk. Vi jobber alle uti ifra de samme grunnprinsippene og i henhold til FNs barnekonvensjon. Og målet er det samme for alle – sikre flest mulig barn god omsorg i en familie, og aller helst sin egen. Men veien dit vil variere fra land til land og område til område.
Dette vil gjøre våre tiltak mye mer treffsikre og effektive, og vi vil nå ut til mange flere barn og familier.
Se videoen der nasjonaldirektøren i Somalia forteller om hva det innebærer å snu makta:
*Les mer om Pledge for Change.