Ingen alene med SOS-barnebyer

SOS-barnebyer lanserer egen podkast, hvor kjente og ukjente mennesker deler sine historier og erfaringer om temaer som oppvekst, utenforskap og mental helse.

Berat Justufi, miljøarbeider. Foto: SOS-barnebyer
Berat Justufi, miljøarbeider

Episode 1: 
Ungdom må få et alternativ til kriminalitet (Berat Jusufi)

Berat Jusufi flyktet med familien fra Kosovo da han var liten. Livet i Norge ble strevsomt og han havnet i et kriminelt miljø. Som 19-åring kom han i fengsel, og før dette var barndommen preget av livet på krisesenter og i barnevernsinstitusjon. I dag er han en engasjert miljøarbeider med et stort hjerte for å hjelpe barn og ungdom. Engasjementet hans er blant annet blitt portrettert i dokumentaren «Krigere» på NRK. 

Hør Berat fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

Zaineb Al-Samarai, idrettspresident
Zaineb Al-Samarai, idrettspresident. Foto: SOS-barnebyer

Episode 2: 
Idrettspresidentens kamp (Zaineb Al-Samarai)

Zaineb Al-Samarai flyktet fra Irak, fant fotballen og fellesskapet på Holmlia og skal nå sørge for at enda flere barn og unge får ta del i Norges største frivillige folkebevegelse. For å få til det vil hun bygge ned både økonomiske og kulturelle barrierer – og ta i bruk alle virkemidlene hun har lært seg som politiker, PR-rådgiver og ikke minst knallhard midtstopper. 

Hør Zaineb fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

Abbas Ghulam, ungdomsarbeider. Foto: SOS-barnebyer
Abbas Ghulam, ungdomsarbeider

Episode 3:
Norges farligste mann (Ghulam Abbas)

Ghulam Abbas var tidligere omtalt som Norges farligste mann. Som tidligere gjengleder av den beryktede B-gjengen ble han dømt for både hvitvasking og mafiavirksomhet. I dag er han ungdomsarbeider og jobber i barnevernstjenesten. Hvordan sørge for at flere barn ikke går i samme spor som Abbas? Og hva kreves egentlig for å bryte ut av et farlig miljø?

Hør Abbas fortelle på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.

Heidi Wittrup Djup, psykologspesialtist. Foto: SOS-barnebyer
Heidi Wittrup Djup, psykologspesialtist

Episode 4:
Barna som må klare seg selv (Heidi Wittrup Djup, psykologspesialtist og Daniel Bøhn Rayner, politisk rådgiver i SOS-barnebyer)

Over hele landet finnes det ungdommer som har flyktet til Norge helt alene. Hvordan de blir ivaretatt i Norge, handler i stor grad om tilfeldigheter. Mellom kommunene er det store forskjeller på botilbud, som igjen påvirker om de får den helsehjelpen de trenger og har krav på. SOS-barnebyer har snakket med ungdommene selv og samlet historiene i en rapport. Denne får psykologspesialist Heidi Wittrup Djup og politisk rådgiver i SOS-barnebyer, Daniel Bøhn Rayner, til å stille spørsmålet: Hvis disse barna og ungdommene skal være under statens omsorg, hvor blir det egentlig av omsorgen?

Hør episoden på Spotify, eller der du vanligvis hører på podcast.