SAMMEN Lokalsamfunn
Med ungdommene i front mobiliseres de gode lokale kreftene til det beste for barn og unge.
I landets klasserom sitter de som har skoene på, de som er i ferd med å tråkke utfor, de som går stille under radaren og de som utløser alle alarmklokker som finnes. Der sitter også de som er engstelige for å gå på skolen, de som er engstelige for å gå hjem, de som bekymrer seg for en venn og alle de som har plass til noen flere i egen flokk.
At ungdom selv får komme med sine ideer, meninger og innspill er utrolig viktig for å synliggjøre hva som må til og hvor skoen trykker. Ved å bli involvert, engasjert og selv få mulighet til å iverksette aktiviteter som kan gjøre en reell forskjell styrkes både mestringsfølelsen og selvfølelsen. I tillegg kan det også føre til styrket fellesskap både på skolen og i lokalsamfunnet.
Med SAMMEN lokalsamfunn får dere et konkret verktøy til å bevisstgjøre og engasjere – og kanskje også mobilisere lokale aktører- slik at flere av de ungdommene som strever havner innafor.
Hovedmål:
- Å bevisstgjøre og engasjere slik at mange flere innbyggere og aktører i landets lokalsamfunn, SAMMEN bidrar i aktiviteter som hindrer utenforskap blant barn og unge. Vi anser et sterkt lokalt fellesskap som en viktig motvekt til utenforskapet.
- SOS-barnebyer skal derfor, sammen med unge innbyggere i norske kommuner/bydeler, løfte dialogen om hva som skal til – akkurat der de bor, for sikre at enda flere barn og unge får en god oppvekst.
- Når flere har kunnskap og handler deretter, øker sjansene for tidlig innsats og at enda flere kan få ta del.
Fakta:
- I SAMMEN-lokalsamfunn står ungdomsmedvirkning sentralt og ungdomsskoler er derfor en særlig viktig aktør i arbeidet. Prosjektet starter derfor ideelt sett på lokalsamfunnets ungomsskole der elevene deltar på en bevisstgjøringsøkt, etterfulgt av en medvirkingsundersøkelse/workshop. Opplegget for dette her.
- Ungdommenes ideer og innspill løftes videre til aktuelle aktører (frivilligsentraler, fritidsklubber, idrettslag, kulturarenaer etc.) som kan være med å realisere disse.
- En viktig komponent er å styrke samarbeidet mellom innbyggere og relevante lokalsamfunnsaktører gjennom myldremøter, foredrag, inspirasjonsseminarer, workshops og lokale initiativ.
- Arbeidet skal bevissgjøre, engasjere, samt skape lokal aktivitet som bidrar til å utvikle frivilligheten.
- Prosjektet er i en pilotfase, og vi søker nå flere kommuner/bydeler som vil være med å teste ut modellen. Vi har en pott med aktivitetsmidler til de første som melder seg.
- Prosjektet er finansiert av Bufdir, Cewe og Sparebankstiftelsen.