Gå til hovedinnhold

Valerias reise

Valeria (12) har vokst opp på ett lite rom sammen med moren, bestemoren og tre søsken. Om vinteren er det så kaldt at de må legge tykke jakker over dynene for å holde varmen. Nå skal familien endelig flytte.

Tekst: Kristin Stoltenberg, foto: Nina Ruud 

Poser og esker er stablet så høyt oppover veggene at de nærmest dekker det eneste vinduet i rommet. En stripe sol presser seg likevel frem og lyser opp barnetegningene som er skriblet direkte på veggen. Her - mellom to sofaer, en stol og et bord – har Valeria og søsknene vokst opp. Og her har mamma Nika (34) forsøkt å være en god mor for sine fire barn. Det har vært en utfordrende oppgave. 

- Alt toppet seg da jeg fikk barn. Stressnivået økte og jeg klarte ikke å håndtere situasjonen, sier Nika. 

Risikerte å miste barna 

Det var helsesenteret og skolen som først slo alarm. Barnas fedre hadde forlatt familien etter tur og mamma Nika strevde med å kommunisere med ungene sine uten å slå og skrike. På den tiden lå posene med klær og eiendeler utover gulvet. Da som nå var det mugg i leiligheten, tapetet flasset av, strømmen kom og gikk og ofte måtte barna vaske seg i iskaldt vann på badet de deler med 12 mennesker. Nika fikk tydelig beskjed fra myndighetene: Du risikerer å miste ansvaret for barna hvis ikke noe skjer. 

Her - mellom to sofaer, en stol og ett bord - har Andrej vokst opp, men snart skal han og familien flytte. Foto: Nina Ruud
Her - mellom to sofaer, en stol og ett bord - har Andrej vokst opp, men snart skal han og familien flytte.
Valeria og moren på kjøkkenet de deler med de andre beboerne. Ofte har de bare kaldt vann i springen. Foto: Nina Ruud
Valeria og moren på kjøkkenet de deler med de andre beboerne. Ofte har de bare kaldt vann i springen.
Her bor familien på seks og en katt.  Foto: Nina Ruud
Her bor familien på seks og en katt.

Styrker familien 

Da kontaktet hun SOS-barnebyer. Sammen med vår psykolog og sosialarbeider har Nika tatt det ene grepet etter det andre – slik at hun er blitt en bedre mor og kan ta vare på barna.  

SOS-barnebyer tilbyr støtte til familier i krise, for å forhindre at barn mister omsorgen fra foreldrene sine. I St. Petersburg i Russland, hvor Nika, Dina (9), Andrej (5), Boris (3) og Valeria bor, er 600 barn og deres familier med i SOS-familieprogrammene – fordi foreldrene sliter med rus, sykdom eller er i en svært vanskelig situasjon.   

- Mamma har sluttet å være så sint 

- Uten hjelpen fra SOS-barnebyer ville vi ikke klart å kommunisere med hverandre. Når livet er vanskelig, er det lett at hver og en blir opptatt av egen overlevelse. Nå kan vi i stedet fortsette som en familie, sier Nika. 

Hun legger armene rundt Valeria.  

- Før kjeftet mamma mye på oss, men nå har hun sluttet å være så sint. Det kjennes godt, og jeg er ordentlig glad i familien min. Mamma er min beste venn, sier Valeria – og tørker bort en tåre.  

bilde

- Jeg drømmer om en egen krok hvor jeg kan sitte og tegne og skrive, sier Valeria – som går på kunstskole fem dager i uken.

Familien flytter i ny leilighet 

Kranglene er færre og volden er borte. Moren har til og med fått jobb i en bruktbutikk, takket være SOS-barnebyer og en av våre partnere. Vi har også hjulpet henne med å skrive søknader, slik at hun får den støtten hun har krav på. Blant annet er boligsøknaden til myndighetene endelig godkjent. Etter et liv på det samme trange, kalde rommet, skal de flytte inn i 15. etasje i en treromsleilighet.  

 

- Jeg drømmer om å få en høy hylle med tingene mine i, sånn at jeg får en skjermet krok som bare er min.

Valeria

- Jeg gleder meg til et liv uten kulde og til å få mitt eget soverom, sier Nika, mens hun viser oss rundt i den nye og godt oppvarmede leiligheten.  

Andrej løper fra rom til rom og kikker ut av de store vinduene. Utsikten fra 15. etasje er voldsom. I dag deler guttene én sovesofa, mens Nika og døtrene deler den andre. Bestemoren sover i en uttrekkbar lenestol. I den nye leiligheten skal jentene få ett rom og guttene et annet.   

Valeria vet akkurat hvordan hun vil ha det: 

- Jeg drømmer om å få en høy hylle med tingene mine i, sånn at jeg får en skjermet krok som bare er min.Jeg håper og tror at vi får et bedre liv enn det vi har nå. 

Navnene er endret av hensyn til personvernet 

Boligblokken reiser seg mot himmelen og aller øverst skal familien skape et nytt liv sammen.
Boligblokken reiser seg mot himmelen og aller øverst skal familien skape et nytt liv sammen.
Bra det er heis opp til 15. etasje, synes Andrej og Nika. Foto: Nina Ruud
Bra det er heis opp til 15. etasje, synes Andrej og Nika.
Andrej løper fra rom til rom og ser på utsikten fra leiligheten de snart skal flytte inn i.

SOS-barnebyer i Russland

  • 11 familieprogram – som blant annet retter seg mot familier i krise, for eksempel familier rammet av rus eller HIV 
  • 79 SOS-familier med til sammen 320 barn
  • 5 ungdomshus (31 ungdommer) og 6 ungdomsprogram (140 ungdommer)
  • Til sammen støtter SOS-programmene 2042 barn og unge