Gå til hovedinnhold

Trygghet til å håndtere følelser

Psykisk helse

Å leve godt med arr fra synlige og usynlige sår er ingen lett oppgave, særlig ikke hvis man er alene. Men Raj fra Nepal har vist at det er mulig med riktig og god støtte.

Når Raj * og vennene hans leker gjemsel, er han akkurat som alle andre trygge og utadvendte sjuåringer. Ingen ser ut til å bry seg om arrene i ansiktet og på hendene hans. 

Han er en ganske annen gutt i dag enn den som ankom for omtrent et år siden til SOS-barnebyer i Jorpati, Nepal.  

Utseendet ga ham angst 

Raj fikk brannskader på store deler av ansiktet og kroppen i en husbrann som tok morens liv og etterlot faren alvorlig skadet. Raj tilbrakte mer enn to år på sykehus i Nepal og India hvor han gjennomgikk en rekke operasjoner. Ettersom faren på det tidspunktet ikke klarte å ta seg av sønnen, fikk Raj et nytt hjem i en familie i SOS-barnebyer.  Målet er at faren igjen skal bli sterk nok til å kunne ta vare på sønnen sin.

Da Raj først kom til SOS-barnebyer i Jorpati, hadde han mange komplekser for de tydelige arrene sine. Han var hyperaktiv og søkte oppmerksomhet på godt og vondt. Andre ganger ville han være helt for seg selv. 

- Da han kom, var han traumatisert. Han var reservert og isolerte seg ofte fra de andre, forteller Pooza Shrestha, rådgiver i SOS-barnebyer i Jorpati.  

Det var gjennom terapi at Raj klarte å sette ord på følelsene sine. 

 

Han ble forsikret om at ble sett og aktivt lyttet til, forstått og akseptert for den han var.

SOS-moren Shrestha

Lærer å håndtere følelser 

God omsorg handler ikke bare om å dekke fysiske behov.  Like viktig er barns mentale helse og behov. SOS-barnebyer legger vekt på at det skal skapes trygge rom i familiene for å kjenne på, snakke om og akseptere følelser.

Alle SOS-foreldre får opplæring som skal gi dem kompetanse til å hjelpe barna med å håndtere følelser. For Raj ble SOS-moren en trygg voksen som han fikk sterk tillitt til, og han holdt seg lenge i hennes nærhet til enhver tid. 

- Han ble forsikret om at ble sett og aktivt lyttet til, forstått og akseptert for den han var, sier SOS-moren Shrestha. 

Regelmessig rådgivning og terapi  

For å bearbeide de traumatiske opplevelsene fikk Raj regelmessig oppfølging, med kognitiv terapi,  i tillegg til leke-, kunst- og musikkterapi. Han fikk hjelp til å uttrykke tanker og følelser gjennom kunst, spill og avslapping. Både SOS-moren og de andre voksne rundt ham fulgte oppmerksomt med og hjalp ham med å regulere følelser og finne gode måter å takle motgang og utfordringer på.  

Sakte, men sikkert ble Raj tryggere og mer sikker på seg selv. Kompleksene og bekymringene for utseendet ble mindre, også takket værestøtten og tilliten han fikk fra SOS-moren og de andre barna i familien. 

Korona ga Raj tilbakeslag

Bearbeiding av traumer er et langsikt arbeid, og utbruddet av korona   ga Raj tilbakeslag, forteller Rabin Nepali, programsjef i SOS-barnebyer i  Jorpati.

- Han gjenopplevde noe av sin tidligere frykt. Han var bekymret og redd for viruset, men støtten og omsorgen han fikk fra SOS-moren og terapeutene hjalp ham med å takle frykten.  

- Skjønnheten kommer innenfra 

Raj har fått en annen holdning til seg selv.  Han får mange tilbakemeldinger på at han er flink til å formidle og det tydelig når han står opp og forteller andre hva de burde føle og tenke om utseendet sitt.

- Ikke bekymre deg for skjønnheten i ansiktet ditt, skjønnheten kommer innenfra, sier han. Det spiller ingen rolle hvordan du ser ut. Moren din, brødrene og søstrene dine vil alltid elske deg uansett.  

* Navnet er endret av hensyn til personvernet.