Gå til hovedinnhold

Tilbake på skolebenken

Babettes historie

Babette holder den tre måneder gamle babyen inntil seg. Heller ikke denne natten er det blitt noe særlig søvn. Den lille gutten er mye våken og krever oppmerksomhet om natten. Da er det hardt å være alenemor og skoleelev.

Babette (18) mistet foreldrene sine da hun var liten. For fire år siden døde også bestemoren. Men hun klarte å fortsette skolegangen. Helt til hun ble uplanlagt gravid som 17-åring.

 – Jeg var så skuffet. Hvordan skulle jeg klare å fortsette utdannelsen samtidig som jeg skulle bli mor? Jeg visste jo heller ingenting om å ta vare på en baby, eller hva barn trenger, sier Babette.

Gravide mister skole

I Zambia er så mange som 28 prosent av jentene mellom 15 og 19 år, gravide eller allerede mødre. Bare 50 prosent av jentene som blir gravide som tenåringer, kommer tilbake til skolebenken. 
 
Zambia har, i likhet med mange andre afrikanske land, politisk vedtatt at jenter har rett på skolegang selv om de er gravide eller har født barn. Likevel er det fremdeles mange jenter som blir utestengt fra skolen. Babette skjulte at hun var gravid, så lenge hun kunne.

Tilbake til skolebenken

SOS-barnebyer jobber for at jenter skal få lov og mulighet til å fullføre skolegangen, selv om de er gravide eller har fått barn. Babette er med i SOS-barnebyers forebyggende familieprogram. Der får hun støtte tilpasset sitt eget behov, og hun har en fast rådgiver som både sikrer nødvendige tiltak og er en trygg støttespiller hun har tillit til.  Det er viktig for at Babette skal holde ut den tøffe jobben med å være alenemor og skoleelev.

Utdannelse er min eneste vei til å endre livet. Hvis jeg studerer, vil jeg lykkes. Da kan jeg gi sønnen min et godt liv.

Babette

Tro på og mulighet til en fremtid

Babette bestemte seg for å bite tennene sammen. I ukedagene står hun opp grytidlig og går én time til skolen. Kusinen hennes passer på lille Noah. Ofte er ikke Babette hjemme igjen før sola går ned klokken seks.

SOS-barnebyer har installert solcellepanel på taket så hun får nok lys til å gjøre lekser i på kvelden. Vi har også satt inn en låsbar dør og reparert tak og vinduer. I tillegg får hun mat og psykologisk støtte til å vokse inn i morsrollen.

– Noen ganger, på kveldene, trøster jeg meg selv. Da tenker jeg på hvordan livet skal bli. Jeg setter meg ned og sier til meg selv at jeg må jobbe hardt på skolen. Utdannelse er min eneste vei til å endre livet. Hvis jeg studerer, vil jeg lykkes. Da kan jeg gi sønnen min et godt liv, og ikke et liv med engstelse og slit, sier Babette.

Koronapandemien kan gi tilbakegang i likestillingen globalt, fordi stengte skoler fører til flere tenåringsgraviditeter og barneekteskap. Les om hvordan SOS-barnebyer jobber for at jentene skal komme seg tilbake til skolebenken.