Gå til hovedinnhold

Stengte skoler fører til sult blant barna

Frykt, sult og influensasesong på trappene - selv med foreløpige lave smittetall sliter barn og familier i Eswatini med konsekvensene av koronapandemien.

Til tross for at landet innførte lock-down for over to måneder siden, har smittetilfellene fortsatt å øke. Dette har ført til stor frykt i lokalsamfunnene, forteller koordinator i SOS-barnebyers familieprogram i Nhlangano, Mkhawulo Hlubi. 
 
- De første tiltakene fra myndighetene hadde liten effekt, dette forårsaket panikk og frykt blant befolkningen som følte de ikke kunne stole på at rådene fra nasjonale og internasjonale myndigheter var nok til å stoppe viruset. Stress og uro som følge av nedstengingen og problemene med å kunne skaffe inntekt som dekker familiens behov, har nå gått over til frykt og desperasjon, sier Hlubi.

Stengte skoler fører til sult blant barna

Nedstigningen av landet har rammet både familier og lokalsamfunn. Selv de minste forretningene må holdes stengt, i tillegg alle skoler og barnehager. Eswatini har fra før verdens høyeste antall hiv-rammede - nesten en tredjedel av den voksne befolkingen er smittet. Det har ført til at svært mange barn har mistet foreldre sine og blir tatt hånd om av gamle besteforeldre eller søsken. 

Mange barn har mistet foreldrene sine og blir tatt hånd om av besteforeldre. Foto: Max Bastard
Mange barn har mistet foreldrene sine og blir tatt hånd om av besteforeldre.

- Et høyt antall barn mangler voksne omsorgspersoner som kan skaffe inntekt, og er avhengige av det ene måltidet de får på skolen for å overleve. For disse barna betyr stengte skoler at de nå sulter, sier Hlubi. 

Mister alt

Pandemien og smitteforebyggende tiltak har ført til at familier må klare seg selv. De kan ikke lenger besøke hverandre, dette har spesielt gått ut over barn og familier som har vært avhengig av storfamiliene for hjelp og støtte i hverdagen. Det er «hver mann for seg selv» nå, noe som rammer de svakeste, forteller Hlubi. Han mener pandemien vil føre til at mange flere familier havner i en kritisk sårbar situasjon. 
- Mange familier sliter og redde for fremtiden. Alle forretninger er stengt og mange frykter for nedbemanning og at de ikke har noen jobb å komme tilbake til etter at samfunnet åpner opp igjen. De som har hatt sin egen lille bedrift eller var del av inntektsskapende aktiviteter, har mistet inntekten og levegrunnlaget. 

Mkhawulo Hlubi, familiekoordinator SOS-barnebyer, Eswatini.
Mkhawulo Hlubi, familiekoordinator SOS-barnebyer, Eswatini.

Vinter og influensasesong

Mens det på den nordlige halvkule går mot sommer, står vinteren for døren i Afrika sør for Sahara.  
- Det er influensa- og forkjølelsessesong nå, og alle som viser symptomer som kan forveksles med korona blir uglesett og er redde for at de er smittet, forklarer Hlubi.

Manglene kontroll

Han er også bekymret for myndighetenes mulighet til å håndtere utbredt koronasmitte.

- Det er bekymringsfullt at myndighetene tydelig har vist at de ikke har vært forberedt på pandemien med tilstrekkelige tiltak for å begrense smitte og behandle syke. Eswatini har ingen karantenefasiliteter, og de som blir testet blir bare bedt om å holde seg hjemme. 

Valget mellom sult eller sykdom

Med faren for sult og den psykiske påkjenningen, er de liten sjanse for at alle vil overholde hjemmekarantene, mener Hlubi.  
 
- Det er stor bekymring for at smitten vil fortsette å spre seg fordi mennesker smittet av viruset ikke er i karantene. Vi frykter at situasjonen her vil bli forverret i tiden fremover. De virkelige konsekvensene av pandemien for barn, familier og lokalsamfunn har vi ingen mulighet til å forutse nå, avslutter Mkhawulo Hlubi, koordinator i SOS-barnebyers familieprogram i Nhlangano.