Gå til hovedinnhold

Møt Silvia fra Bolivia

Mange barn opplever at foreldrene skiller seg. Slik var det også for Silvia* som bor i Bolivia. Moren og faren hadde det ikke noe bra sammen, de kranglet og skrek til hverandre hele tiden. Silvia og søstrene syntes det var skikkelig leit.

Å gå fra mannen var ikke noen lett avgjørelse for moren. Kulturen i landet gjorde at bestemoren til Silvia mente at man ikke burde skille seg uansett hvor vanskelig de hadde det. Hun fikk derfor ingen støtte fra familien sin.

– Jeg gjorde det for deres skyld, sier mammaen til Silvia, og gir henne en klem.

Moren, Slivia, som holder den lille valpen, og søsteren sitter rundt to kasser med røde epler. Veggen bak dem er rosa. Foto Hairo Caba/Monica Garcia

Den lille familien får god støtte fra SOS-barnebyer. Både av en psykolog for å kunne snakke om alt det vonde som skjedde, og til kurs og opplæring fordi moren drømmer om å starte eget bakeri.

Silva sitter ved siden av kassa med epler som skal selges. Foto: Hairo Caba/Monica Garcia

– Men nå selger mamma grønnsaker, slik at vi skal få penger til å kjøpe mat og alt det andre vi trenger, forteller Silvia. – Og jeg hjelper henne gjerne.

Silvia med rosa t-skjorte holder den lille valpen tett inntil seg. Foto: Hairo Caba/Monica Garcia

Alle barna i Bolivia har muligheten til å gå på skolen, og den er heldigvis gratis. Moren til Silvia håper at Silvia og søstrene skal ta en utdanning som gjør at de får seg en jobb når de blir voksne.

Selv om det er mange utfordringer i livet deres fortsatt, har de det bra. – Det er så godt å se at døtrene mine har det fint og at de er glade, sier mammaen og smiler.

Silvia nikker og klemmer den lille valpen de har fått, inntil seg.

*Navnet er endret av hensyn til personvernet.

Hvordan er det å være barn i Bolivia

  • Det har vært mye uro i Bolivia, og de som styrer landet har ikke klart å gjøre dette til et godt sted å bo for alle. Mange familier har dårlig økonomi og 2,5 millioner barn lever i fattigdom, 800 000 av disse bor på gaten. Nesten halvparten av befolkningen lever i slumområder.
  • Selv om alle barn har muligheten til å gå på skolen er det mange som må jobbe i stedet, for å skaffe en inntekt til familien sin, og i Bolivia er barnearbeid lovlig fra 10 års alderen. Selv om det skal være frivillig er det ikke lett å si nei, hvis foreldrene bestemmer at du skal jobbe.
  • Det er også mange barn fra urbefolkningen som faller ut av skolesystemet, spesielt jenter. En grunn til det er at de mangler undervisning på morsmålet sitt, og mange av familiene bor veldig langt unna skoler.
  • Over halvparten av barn i landet, spesielt på landsbygda og i fjellene, har ikke tilgang til internett.
  • I Bolivia er det mye vold, 80 prosent av alle barn opplever å bli slått hjemme.

Fakta om Bolivia


Verdenskart med et merke for hvor Bolivia ligger.

Antall innbyggere: Over 11 millioner.

Språk: Spansk og flere lokale språk.

Hovedstad: Sucre, men man sier at La Paz også er en hovedstad fordi de som styrer landet holder til der.

Våre program: SOS-barnebyer har jobbet i landet siden 1968. Vi støtter familier i en vanskelig livssituasjon slik at de kan holde sammen, og tilbyr et nytt hjem for barna som har mistet omsorg. Det har også vært naturkatastrofer i Bolivia, flom og ødeleggelser, der vi har bidratt med nødhjelp.