Gå til hovedinnhold

Møt Aamina fra Somaliland

Aamina* (9) fra Somaliland bor sammen med tre søsken og moren på en gård der de dyrker grønnsaker og har 400 frukttrær med appelsiner, mangoer og sitroner.

Tidligere hadde de det veldig bra på gården, men først ble plantene ødelagt av en syklon, som er en skikkelig kraftig storm, og så av gresshopper som spiste opp alle bladene. SOS-barnebyer samarbeidet med de som styrer i landet og lærte gårdbrukerne hvordan de kunne dyrke planter som tålte mer.

– Vi gikk på skolen, det var nok mat og mamma kunne ta oss med til sykehus hvis vi var syke, og det var nok å spise. Vi hadde det bra alle sammen, forteller Aamina.

Men så kom tørken...

Moren til Aamina står i en tørr åker og graver. Foto: Lydia Mantler

– Normalt er det masse grønnsaker her, sier mamma Farhiya: løk, poteter og kål, som vi planter og høster hver tredje måned, både til eget bruk og for å selge på markedet. Frukttrærne trenger ikke så mye vann for å vokse, men de gror mye saktere nå og vi kan ikke selge frukten før om ett år.

Aamina, to søstre og moren går på stien mellom frukttrærne. Foto: Lydia Mantler

Hvordan er det å være barn i Somaliland?

  • Det er veldig mange som sulter, både på grunn av regnet som har uteblitt, men også fordi det har vært krig og konflikter i landet i flere tiår.
  • Det er veldig mange barn som ikke går på skolen. Mer enn 3 millioner, av de 5 millioner barna som bor der, gjør ikke det. Tørken som nå er på Afrikas Horn har gjort dette enda verre fordi mange flykter fra områdene som er verst rammet, og barna som bor i flyktningleirer har ikke noen mulighet til å gå på skolen.
  • I mange områder ligger det miner etter krigen, det har vært en omfattende rydding av disse i regionen har forbedret livene til barn i Somaliland. Det er nå mulig å leke i gatene og på lekeplasser uten å måtte bekymre seg for plutselige eksplosjoner.
  • Titusenvis av barn i regionen mistet enten en eller begge foreldrene sine. Mange av dem streifer rundt i gatene i hovedstaden og tigger om mat og penger og har ikke noe hjem de kan gå til.
  • 1. februar i år vedtok parlamentet i Somaliland en lov som skal beskytte barn mot vold og alle former for diskriminering. Dette er en viktig lov for alle barn, men den er spesielt viktig for jenter fordi den inkluderer beskyttelse mot omskjæring, noe veldig mange jenter i landet opplever.
Aamina spiser en frukt. Foto: Lydia Mantler

– Sist det regnet ordentlig var i 2019, forteller mammaen, snart er alle vannkildene våre helt inntørket. Tørken har gjort at avlinger og husdyr dør, og mange sulter. Heldigvis er det litt frukt på trærne, så de vil klare seg.

Hvordan snakke med barn om klimakrisen:

  • Det er de voksne som har ansvaret forå finne løsningene på klimakrisen, selv om det er vanskelig. Reflekter gjerne sammen med barnet og hør hva barnet selv tenker, og hva det har oppfattet.
  • Fortell barnet på en måte som er tilpasset alderen om alt som kan gjøre for å motvirke klimakrisen.
  • Snakk også sammen om konkrete ting dere kan bidra med i familien, barnehagen, klassen eller nærmiljøet.Støtt barnas egne initiativ.

*Navnet er endret av hensyn til personvernet.

Kilde: FN-sambandet/Store norske leksikon/Fri fagbevegelse.