23. februar 2022
Mange familier i Ukraina har det tøft og lever i fattigdom. Foreldrene til Jevgenij måtte kjempe en daglig kamp for sine barn – på et tidspunkt var desperasjonen over situasjonen deres så stor at de tydde til alkohol. Men livet deres fikk et vendepunkt da Jevgenij hørte om SOS-barnebyer via en kamerat. Han overtalte foreldrene til å kontakte SOS-barnebyer for å få hjelp. Guttens besluttsomhet og entusiasme smittet over på moren.
Og Jevgenij selv fant ut hvilken yrkesvei han ville velge, med god hjelp fra SOS-barnebyer. Han var på arbeidspraksis på en restaurant og nå vil han bli kokk.
– Kokken var superstreng, men fantastisk. Noen ganger fikk han meg til å skrelle en hel sekk poteter, andre ganger hjalp jeg han med de mest kompliserte rettene. Jeg lærte masse!
– Kokken var superstreng, men fantastisk. Noen ganger fikk han meg til å skrelle en hel sekk poteter, andre ganger hjalp jeg han med de mest kompliserte rettene. Jeg lærte masse!
– Jeg lager ofte mat til familien min. Jeg vil gjerne bake, men dessverre har vi ikke ovn. Dessuten håper jeg å ha en krydderhage en dag. Krydder er dyrt, men jeg synes det er så kult når man kan gjøre en enkel rett til en skikkelig delikatesse.
Hvordan er det å være barn i Ukraina?
- Etter urolighetene startet i Øst-Ukraina for 8 år siden har det blitt vanskeligere å være barn der. Blant annet fører brudd på våpenhvilen til at hjem og skoler har blitt ødelagt. Barna må passe seg for landminer som ligger i veien. Flere barnefamilier enn før har blitt fattige. De trenger mat og helsehjelp, og mange barn trenger støtte til å kjøpe skolesaker.
- 40 % av familier med barn lever under fattigdomsgrensen.
- Barn og ungdom går 13 år på skole. Over halvparten fortsetter med høyere utdannelse.
- 90% av barn og unge har tilgang til internett.
- Grunnet pandemien har skoler i perioder vært stengt, og mange barn mangler nødvendig utstyr (pc, pad) til å følge skolegang hjemmefra.