Gå til hovedinnhold

Møt Jevgenji

Ukraina

Jevgenji (14) bor i den ukrainske hovedstaden Kyiv, sammen med sine yngre søsken og foreldre. De er med i SOS-barnebyers familieprogram, for familier som er i en vanskelig situasjon.

23. februar 2022

bilde

Mange familier i Ukraina har det tøft og lever i fattigdom. Foreldrene til Jevgenij måtte kjempe en daglig kamp for sine barn – på et tidspunkt var desperasjonen over situasjonen deres så stor at de tydde til alkohol.  Men livet deres fikk et vendepunkt da Jevgenij hørte om SOS-barnebyer via en kamerat. Han overtalte foreldrene til å kontakte SOS-barnebyer for å få hjelp. Guttens besluttsomhet og entusiasme smittet over på moren.

bilde
Gjennom familieprogrammet får Jevgenijs foreldre oppfølging og veiledning, både med tanke på rusutfordringene de hadde og det å være gode foreldre for barna sine. I tillegg får de støtte til barnas skolegang.
bilde
Og Jevgenij selv fant ut hvilken yrkesvei han ville velge, med god hjelp fra SOS-barnebyer. Han var på arbeidspraksis på en restaurant og nå vil han bli kokk.

– Kokken var superstreng, men fantastisk. Noen ganger fikk han meg til å skrelle en hel sekk poteter, andre ganger hjalp jeg han med de mest kompliserte rettene. Jeg lærte masse!
 
– Jeg lager ofte mat til familien min. Jeg vil gjerne bake, men dessverre har vi ikke ovn. Dessuten håper jeg å ha en krydderhage en dag. Krydder er dyrt, men jeg synes det er så kult når man kan gjøre en enkel rett til en skikkelig delikatesse.
bilde
Jevgenij er stolt av familien sin og hans største forbilde er moren.

– På slutten av praksisperioden spurte kokken meg hvem som er favorittkokken min. Han visste at jeg så på Masterchef. Jeg sa at det er mammaen min.

Hvordan er det å være barn i Ukraina?

  • Etter urolighetene startet i Øst-Ukraina for 8 år siden har det blitt vanskeligere å være barn der. Blant annet fører brudd på våpenhvilen til at hjem og skoler har blitt ødelagt. Barna må passe seg for landminer som ligger i veien. Flere barnefamilier enn før har blitt fattige. De trenger mat og helsehjelp, og mange barn trenger støtte til å kjøpe skolesaker.
  • 40 % av familier med barn lever under fattigdomsgrensen.
  • Barn og ungdom går 13 år på skole. Over halvparten fortsetter med høyere utdannelse.
  • 90% av barn og unge har tilgang til internett.
  • Grunnet pandemien har skoler i perioder vært stengt, og mange barn mangler nødvendig utstyr (pc, pad) til å følge skolegang hjemmefra.