Gå til hovedinnhold

Mat fra verden

Norske matvaner blir mer og mer påvirket av matkulturer i andre land. Dette gjelder både bruk av krydder, sammensetningen av matvarer og valg av ingredienser. Her finner du oppskrifter på retter fra mange verdenshjørner.

 

Bolivia

 

Salsa Cruda
1 kopp finhakket gul løk
2 kopper finhakket tomat
1 finhakket rød paprika
1 finhakket rød chilipepper
1 ts finhakket fersk persille
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper

Bland alle ingrediensene sammen. Ha i en spiseskje olivenolje hvis du ønsker det. Serveres sammen med kylling, nachos eller som saus til tacos

Guacamole
2 avokado
2-3 ss creme fraiche (kan utelates)
1 ss salsa
1 ts sitronsaft (eller en liten sprut fra en gul flaske, slik du har i te.)
Salt og pepper

Bland alt sammen. Du kan gjerne bruke stavmikser, men det går helt fint med gaffel. Serveres på samme måte som salsa.

 

Colombia

 

Ajiaco (Kylling og potetsuppe)
2 kyllingbryst
hvitløk og løk
kyllingkraft
12 små poteter, delt i to
2 maiskolber, delt i to
8 medium poteter, skrelt og delt opp i strimler
1 bunt med vårløk og 1 bunt cilantro
1 kopp fløte
2 ss kapers
2 avokadoer delt opp i tynne strimler
salt
8 ss guascas (hvis tilgjengelig)


Mariner kyllingbrystene med hvitløk, løk og salt kvelden før. Legg kyllingen i en stor gryte, tilsett vann. Kok til kyllingen er mør. Plasser kyllingen på en fjøl. Fjern alle ben og del kyllingen opp i strimler. Kok de små potetene i kyllingkraften til de begynner å falle fra hverandre. Tilsett mer kyllingkraft for å smake til. På dette tidspunkt burde suppen være tykk og temmelig jevn. Tilsett vårløk, cilantro, potetstrimler, guascas og mais. Når det er kokt opp, fjernes vårløken og cilantroen. Server suppen med krem, kapers og avokadostrimler på toppen.

 

Hviterussland

 

Soppfylte egg
8 kokte egg
20 gr. tørket skogssopp
1 løk
1 spiseskje smeltet smør
4 spiseskjeer majones
4 spiseskjeer rømme
2 spiseskjeer av sausen "Yzhny" eller liknende urter og salt

Skrell de kokte eggene, kutt av toppene (hattene) og ta ut plommene. Vask og rens de tørkede soppene og la de ligge i vann i 3 - 4 timer. Når de har svellet, vask de igjen og kok dem uten salt i 1 - 1 1/2 timer i vannet de har ligget i. Ta soppen ut av vannet og skyll dem godt under varmt vann. Kutt dem deretter opp i fine biter. Stek/fres soppen sammen med stekt løk og eggeplommene. Tilsett salt. Fyll eggene med soppblandingen og sett på lokket igjen. Hell på saus. Deretter pynt med grønne urter. Saus: Bland rømmen og majonesen og hell i "Yzhny-sausen" og bland.

 

"Lasunak" epler
8 epler
2 kopper 30% rømme
1 kopp sukker
2 spiseskjeer hakkede nøtter
2 gr. sitronsaft

Skrell eplene og skjær ut kjernen. Kok dem i vann og sitronsyren til de er passe kokt. Rømme og sukker blandes sammen med halvparten av de hakkede nøttene. Fyll de uthulede eplene med blandingen. Til slutt, strø resten av det hakkede nøttene på, og pynt med epleskiver.

 

India

 

Kylling Tikka Masala (4-6 personer)
4 benfrie og skinnfrie kyllingbryst, kuttet i terninger
saft av 1 sitron
1 1/2 ts salt
2 ts pepper
1 løk, delt i fire
2 fedd hvitløk
5 cm frisk ingerfærrot uten skall
375 g yoghurt naturell
hakket persille eller frisk koriander, til pynt

Masala:
75 g smør
1 løk i tynne skiver
1 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 1/2 ts gurkemeie
1 1/2 ts chilipulver
1 ts malt kanel
frøene fra 20 kardemommekapsler
1 ts malt koriander
2 ts anisfrø

Legg kyllingkjøttet i en bolle, drypp sitronsaft over, og krydre med salt og pepper. Rør til blandingen dekker kjøttet godt, dekk over bollen og sett til side. Ha løk, hvitløk og ingefær i en kjøkkenmaskin, og finhakk grønnsakene. Tilsett yoghurt og sil sitronsaften fra kyllingen i yoghurtblandingen. Mal den til en puré, og hell det over kyllingen. Dekk over og sett til marinering i kjøleskapet i 24 timer.

Tre kyllingterningene på grillspyd, og ta vare på marinaden. Legg spydene under en forvarmet grill, og grill så sakte som mulig i cirka 6-8 minutter, til kjøttet er akkurat gjennomstekt. Det er viktig å ikke steke for mye. Dra kjøttet av spydene.

I mellomtiden lages masala. Smelt smør i en wok eller stekepanne, tilsett løk og hvitløk og stek i 4-5 minutter til løken er myk. Dryss over gurkemeie, chilipulver og kanel, rør godt og stek i 1 minutt. Tilsett kardemomme, koriander og anisfrø, rørestek i 2 minutter, tilsett så yoghurtmarinaden. Bland godt og kok opp. Legg i kyllingkjøttet og kok i 5 minutter. Pynt med hakket persille og server med en gang. Strimlet vårløk er delikat som tilbehør.


Fish Molee (Fiskecurry med kokosmelk, 4 personer)
750 g torskefilet uten skinn
400 g revet frisk kokos
2 ss hvetemel
2 ss olje
2 løk, i skiver
2 fedd hvitløk, presset
1 ts gurkemeie
4 grønne chilier uten frø, finhakket
2 ss sitronsaft
1 3/4 dl tykk kokosmelk
salt

Til pynt:
Skiver av rød chili
Klippet gressløk


Bland 400 g revet frisk kokos eller kokosmasse med 9 dl melk i en kasserolle, kok opp, skru ned varmen og la det småkoke til mengden er redusert med en tredjedel. Sil melken, og få med så mye væske som mulig. Hell den silte melken i en bolle, og sett den til kjøling i kjøleskapet. Når væsken er kald, skum av det øverste laget, "fløten". Resten er kokosmelk.

Del torsken i 4 og vend den i mel. Varm oljen i en stekepanne, og stek fisken raskt på begge sider. Ta den opp med hulløse og sett til side. Ha løk og hvitløk i pannen og stek i cirka 5 minutter, til løken er myk og gyllen. Tilsett gurkemeie, chili, sitronsaft, kokosmelk, og salt etter smak. La det småkoke uten lokk i 10 minutter, eller til sausen har tyknet. Legg i fisken, og ta med eventuell væske rundt fisken, øs sausen over og kok forsiktig i 2-3 minutter, til fisken er gjennomkokt. Pynt med chili og gressløk og server med en gang.

 
Nanbrød fra India (6 brød)
15 g fersk gjær
1/2 ts sukker
2 ss varmt vann
500 g selvhevende mel
1 ts salt
1 1/2 dl lunket melk
1 1/2 dl yoghurt naturell (romtemperert)
2 ss smeltet smør eller matolje

Til pynt:
2-3 ss smeltet smør
1 ss valmuefrø eller sesamfrø

Legg gjæren i en liten skål sammen med sukker og vann. Rør til gjæren har løst seg opp, og la den stå et varmt sted i 15 minutter eller til den skummer. Sikt mel og salt i en stor bolle. Lag en fordypning i midten og hell i gjær, melk, yoghurt og smør eller olje. Bland godt til en glatt deig, og lett den på en melet flate. Kna godt i cirka 10 minutter, til deigen er smidig og elastisk. Legg deigen i en bolle, dekk den med plastfolie, og la den stå til heving på et varmt sted i 1- 11/2 time, eller til den er dobbelt så stor.

Legg deigen på en melet flate, kna den i noen minutter, og del den i 6. Klem eller kjevle hver del til en rund leiv. Legg brødleivene på en varm bakeplate og stek i forvarmet ovn ved 240ºC i 10 minutter. 6. Pensle nanbrødene med smør og dryss valmuefrø eller sesamfrø over. Serveres varme.

 

Mangokrem (4-6 porsjoner)
1 moden mango
2 dl kremfløte
2 ts sukker
1 bananblad til pynt

Skyll og skrell mangoen. Sjær inn til steinen og rundt den. Løsne fruktkjøttet forsiktig. Gjem gjerne noen mangoskiver til pynt. Kjør fruktkjøttet til purè i en hurtigmikser. Visp krmfløten stiv med sukker. Vend kremen forsiktig i mangopurèen Fordel purèen i 4 - 6 dessertskåler og la den stå i kjøleskapet i en time før severing. Pynt med mangoskiver og eventuelt bananblad.

 

Kosovo

Gjuveq (grønnsaksgryte)
Ingredienser til 3-4 personer:
1 løk
3 ss olje
1 grønn paprika
5 tomater
1 ts svart pepper
1 ts salt

Varm opp olje i stekepannen og tilsett løk. Stek til løken er gylden. Skjærer tomater og paprika i terninger, som du har i pannen sammen med salt og pepper. La det surre sammen til alt er mørt.

 

Gurabia

Ingredienser til ca. 16 stk:
2 egg
150 g sukker
100 g yoghurt naturell
500 g hvetemel
1 ts tørrgjær
1 ts vaniljesukker
0,5 dl nøytral olje

1. Rør egg og sukker sammen til eggedosis.
2. Tilsett yoghurt og olje. Rør godt.
3. Bland de tørre ingrediensene sammen i en egen bolle. Tilsett så eggeblandingen og bland sammen til en myk fast masse. Er deigen for fuktig tilsett litt mer hvetemel, er deigen for
hard og smuldrete tilsett litt mer olje.
4. Form til 16 boller, som legges på et brett smurt med margarin (eventuelt bakepapir).
5. Press forsiktig med en gaffel på alle bollene slik at de blir flatet ut litt og får et mønster. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter.

 

Latvia

 

Latvisk rødbetsuppe

6-8 store ferske rødbeter
1-2 håndfuller ris
6-8 medium store poteter
3-4 kjøttbuljongterninger
1 hardkokt egg pr porsjon
1 ss rømme pr porsjon

Vask og skrell rødbetene godt. Kutt dem i terninger og ha dem i en kjele. Ha i så mye
vann at det dekker rødbetene. Kok opp og la dette småkoke til rødbetene er myke,
10-20 minutter. Hell av kokevannet og avkjøl rødbetene. Mens rødbetene koker, skreller du potetene og kutter dem i terninger. Hell ca 2 ½ dl vann i en kjele, tilsett buljongterningene,
risen og potetene. Kok opp og la dette småkoke til potetene er myke. Ha de kokte rødbetene i en hurtigmikser, og la den gå til blandingen har blitt glatt. Ha rødbetmosen i kjelen og bland godt til
alt er varmt og risen er kokt. Hell suppen i dype tallerkener og legg i en spiseskje rømme og et oppdelt hardkokt egg i hver tallerken.

 

Sklandu rausi (minipaier)
Deig:
2 kopper sammalt rugmel
1 ts salt
2 ss smør
½ kopp vann

Fyll:
1 kopp kokte moste poteter
1 ss smør som smeltes
1 eggeplomme
1 ts salt
2 ts karve

Gulrotblanding:
1 ts smør
1 egg
ca 2 revne gulrøtter
(Hvis du ønsker at paiene skal være søte, kan du ha i litt honning)


Bland raskt sammen rugmel, smør, salt og vann. Legg deigen på et melet bord og kjevle ut til
ca 5 mm tykkelse. Kutt ut sirkler med ca 10-20 cm diameter, eller bruk små paiformer av aluminiumsfolie til å stikke ut sirkler med. Smør formene og legg deigsirklene i. Press deigen inn langs kantene.

Fyllet: Bland smeltet smør, eggeplommen, salt og karve med de moste potetene. Legg en spiseskje av potetblanding i paiskallet, og ha en skje gulrotblanding på toppen. Stekes på 175 grader til deigen er tørr og overflaten sterkt oransje.

 

Malawi

 

Nthochi (bananbrød)
½ kopp margarin
1 kopp sukker
2 kopper hvetemel
1 egg
1 kopp melk
1 ts bakepulver
1 ts salt
5 bananer, most

Sett på ovnen på 160 grader. Smør en brødform. Bland smør og sukker og rør inn egget. Tilsett mel, salt, bakepulver, melk og bananer. Hel deigen i formen og stek i ca en time. Avkjøl og skjær i skiver.

 

Mtedza (peanøttkaker)
3/4 kopp fint hakkede peanøtter uten salt
½ kopp smør
2 ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 kopp hvetemel
en anelse salt
melis

Sett ovnen på 160 grader. Bland smør og sukker. Tilsett hakkede peanøtter, vaniljesukker og mel. Rull deigen til små kuler som settes på en smurt stekeplate eller bakepapir. Stek i ca 35 minutter. Ta kakene ut av ovnen, og mens de fremdeles er varme, rulles de i melis. Rull dem en gang til i melis når kakene er avkjølt.

 

Marokko

 

Kanelkaker (Mantecados)
250 g hvetemel
1 dl olje
125 g sukker
revet skall av 1/2 sitron
malt kanel

Bland olje, sukker og sitronskall i melet. Rør godt. Trill små kuler som trykkes flate. Plasser dem på stekebrettet og la dem stå i 20 minutter. Strø over kanel.
Stekes ved 200 grader i ca 20 minutter.

Daddelkake
300 g hvetemel
200 g sukker
2 egg
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
2 dl kefir
100 g smør
150 g dadler

Glasur:
100 g sukker
1 ts kanel
100 g mandler
100 g smør

Ha mel, sukker, bakepulver og natron i en bolle. I en annen bolle pisker du eggene forsiktig. Tilsett kefir og smør og bland godt. Bland inn melblandingen, litt om gangen. Tilsett de hakkede dadlene. Legg deigen i en smurt kakeform, ca 28 cm.

Glasuren: Smelt smøret. Ha i sukker, kanel og hakkede mandler. Fordel glasuren over kakedeigen. Stek kaken ved 200 grader i 30 minutter på nederste rille.

 

Peru

 

Sør-Amerikansk maisstuing (4 personer)
1/2 boks hermetiske maiskorn
2 dl dypfryste erter
4 -5 poteter
2 løk
2 dl hakket persille
1 1/2 dl revet jarlsberg ost
1/4 dl melk
1 dl vann
1/2 boks tomatsaft
2 ss smør
2 hvitløkskløfter
salt og pepper

Finhakk løk og knus hvitløk. Varm smør eller olje i en gryte og fres løken i noen minutter. Tilsett tomatsaften, halparten av persillen, maisen og ertene.

Skrell potetene og del dem opp i små terninger. Legg potetene i gryta og la blandingen surre videre til potetene er møre. Smak til med salt og pepper. Bland revet ost med melk og hell det i gryta. Rør til sausen tykner. Strø over resten av persillen før servering.

 

Maistortillas
225 g maismel
225 g hvetemel
25 g margarin
3 dl lunkent vann
1 ts salt

Bland maismel, salt og hvetemel i en stor bolle, og tilsett margarinen. Gni det inn til blandingen ligner på brødsmuler. Tilsett vannet og bland det sammen til en deig. Dryss litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen her til den er jevn. Form den til fire like store boller (tennisballstørrelse) og la dem hvile under et håndkle i en time. Rull så ut hver bolle til den har en diameter på ca 25 cm.

Det beste er å steke tortillaene på takke, men det går fint i stekepanne også. Stek dem på begge sider over sterk varme, til de så vidt er brune. Ikke bruk fett til stekingen.

 

Cocadas (kokosmakroner, ca 24 stk)
2  2/3 kopper kokosmasse
3/4 kopp kondensert melk (Vikingmelk)
1 egg
1/4 ts mandelessens

Bland kokosmasse, egg, kondensert melk og mandelessens i en bolle. La deigen hvile i to-tre minutter. Dekk en plate med bakepapir. Bruk to teskjeer og sett små biter av deigen på platen. Stek på 160 °C i ca 25 minutter til de er gyldne, tørre og myke på samme tid.

 

Salsa Cruda
½ kopp finhakket gul løk
2 kopper finhakket tomat
1 finhakket rød chilipepper
1 ts finhakket fersk persille
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper 

Bland alle ingrediensene sammen. Ha i en spiseskje olivenolje hvis du ønsker det. Serveres sammen med kylling, nachos eller som saus til tacos.

 

Guacamole
2 avokado
2-3 ss creme fraiche (kan utelates)
1 ss salsa
1 ts sitronsaft (eller en liten sprut fra en gul flaske, slik du har i te.)
Salt og pepper

Bland alt sammen. Du kan gjerne bruke stavmikser, men det går helt fint med gaffel. Serveres på samme måte som salsa.

 

Fruktkake med appelsinsirup
Denne oppskriften er populær i hele Sør-Amerika. Den lages ofte med hvete, men det er ikke uvanlig å bake den med maismel. Med mye frukt og nøtter er dette en saftig kake, som også blir kalt pudding i Sør-Amerika selv om den er fast nok til å deles opp. Appelsinsirupen som helles over hvert stykke, gir en nydelig smak til denne desserten.

Fruktkaken:
½ kopp tørket frukt som har ligget i ¼ kopp appelsinjuice i flere timer.

2 bokser kondensert melk (Vikingmelk)
1 kopp vann
1 1/2 kopp grov sammalt hvetemel
1/2 kopp sukker
1/2 kopp hakkede mandler eller nøtter
Revet skall av en appelsin
3 store egg - skilles

Appelsinsirup:
1 1/2 kopp vann
1 kopp sukker
1 sts appelsinjuice

Fruktkaken: Kok opp melk og vann i en kjele på middels varme, sett ned varmen og rør inn melet. Kok opp, rør hele tiden i ett par minutter til det tykner. Fjern fra varmen. Rør sukker, nøtter, frukt og appelsinskall inn i appelsinlaken og. Avkjøl deigen i 20 minutter. Pisk eggehvitene stive. Rør eggeplommene inn i deigen. Rør hvitene forsiktig inn i deigen og hell røren i en stor brødform kledd med bakepapir. Stekes på ca 180 °C i ca 1 time. Kaken skal være ganske fuktig.

Appelsinsaus: Bland vann og sukker i en kjele over middels varme. Kok opp og la det småkoke mens du rører. Ta vekk fra varmen og rør inn appelsinjuicen. Hell over kaken og server.

 

Russland

 

Blinis (Russiske hvetelapper)
Den ekte blinien lages med bokhvetemel, som selges i helsekost- og større dagligvareforretninger.

3/4 liter melk
110 gram bokhvetemel
1 ss smør
1/4 liter lunkent vann
25 gram gjær
2 eggeplommer
110 gram hvetemel
1 ts salt
2 eggehviter
1 3/4 dl kremfløte

Kok opp melken og bland med bokhvetemel i mikser slik at det ikke blir klumper. Smelt smøret og bland med lunkent vann som til sammen skal være fingervarmt når gjæren røres i. Pisk sammen med deigen og la det heve i minst 3 timer. Pisk eggeplommene inn i deigen, tilsett hvetemel blandet med salt. Hev igjen, minst en time. Eggehviter og kremfløte piskes stive og blandes med deigen. Stek pannekaker i pannen med smør, ca. 12 cm i diameter. Gjerne også mindre. Serveres varme til russisk kaviar, limfjordkaviar, røket fisk, sild eller annet, med rømme til. Blinisene smaker også godt kalde, med syltetøy og krem eller is.

 

Thailand

 

Kylling i peanøtt- eller kokossaus (4-6 personer)
1 kylling (900 g)
2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
2 fedd hvitløk
3 dl kokosmelk (elle vanlig melk)
2 ss karve
1 ss malt koriander
1 ss soyasaus
2 friske, røde chili
2 ts sukker
1 ts rekepasta
3 ss knuste peanøtter
sitron eller limejuice
friske korianderblader

Vask og tørk kyllingen. Gni de inn med salt, pepper og knust hvitløk. Ha de3n i en kjele og hell på kokosmelk så det dekker kyllingen. Sett på lokk og la kyllingen koke i en halv time. Løft ut kyllingen. Avkjøl den og del den i mindre stykker.

Varm melken og tilsett resten av ingrediensene unntatt sitron og korianderblader. Chili skal finhakkes. Ha i kyllingstykkene og la retten koke til kyllingkjøttet er mørt.

Legg kyllingstykkene på et serveringsfat. Dynk over limejuice eller sitronsaft. Fordel sausen over kjøttet. Pynt med finhakket, frisk koriander og eventuelt røde chilistrimler. Serveres med ris.

 

Zambia

 

Nshima
Den viktigste retten i det Zambiske kjøkkenet er en maisgrøt kalt nshima. Den serveres tynn, nesten som en suppe, med sukker til frokost. Til lunsj og middag serveres den litt tykkere, omtrent som potetmos. Som tilbehør blir det servert grønnsaker, kjøtt eller fisk.

1 kopp kaldt vann
3 kopper varmt vann
2-3 kopper maismel

Kok opp vannet i en gryte. Bland noe av maismelet i en kopp med det kalde vannet. Tilsett blandingen i det varme vannet. Rør med en sleiv til det tykner som en grøt. Sett på lokk og la det koke på svak varme ca 15 minutter. Tilsett resten av maismelet gradvis mens du rører og jevner ut klumper. Når du har tilsatt alt melet, fortsett å røre til det har fått den konsistensen du ønsker. Dekk med et lokk og la det småkoke på svak varme i et par minutter. Rør i nshimaen en
gang til og server med grønnsaker, kjøtt eller fisk.

Ifisashi
Dette er en enkel saus som blir servert sammen med nshima. Kombinasjonen av nshima og ndiwo er det zambiere kaller et skikkelig måltid, sånn som kjøtt og poteter hos oss.

To bunter frisk grønnkål eller spinat, vasket og hakket
1 kopp usaltede peanøtter, finhakket
Litt salt
1 løk i skiver
To tomater i skiver
Vann

Kok opp løken og tomatene med de hakkede peanøttene. Tilsett salt og vann etter behov. Etter et par minutter tilsett grønnkålen eller spinaten. Rør jevnlig og fortsett å koke til peanøttene er myke og blandingen har blitt en ganske tykk saus (15-20 minutter). Serveres varm eller kald.

 

Zimbabwe

 

Sadza (brukes i stedet for poteter eller ris)
5 dl maismel
1 l vann

Kok opp vannet i en kjele. Hell i maismelet, litt av gangen, mens du visper. Tilsett mer kokende vann hvis det blir for tykt. Senk varmen og la det koke forsiktig i 10-15 minutter. Når sadzaen er klar skal den være så tykk som en pudding. Legg sadzaen på et fat og server. I Afrika spiser man sadza ved å ta en bit av den i fingrene og dyppe den en saus.