Gå til hovedinnhold

Hvordan snakke med barn om krig og konflikt?

I en tid der krig, konflikt og klimakriser herjer over planeten vår er det ikke til å unngå at barna får det med seg. Enten det er på internett, nyhetene som foreldrene ser eller gjennom diskusjon mellom både andre barn og voksne. Skolen kan derfor være en god arena til å snakke saklig og trygt om det som skjer i verden, for å få engstelige følelser til å bli mer forståelig og håndterbart for de små.

1) Vær tydelig og ærlig
Barn får med seg mer enn man tror, men likevel er det vanskelig for barna å forstå vanskelige og kompliserte ord. Vær så tydelig som mulig, forklar ting så direkte du evner – selvfølgelig tilpasset alder.

2) Åpne opp for spørsmål
Barn blir like forvirret, om ikke enda mer enn oss, av det som skjer i verden. Selv om vi skulle ønske at vi voksne hadde svaret på alt, er det fremdeles viktig at barna kan spørre. Det kan være betryggende for barna å vite at de kan spørre om alt, både for å lære og for å få bekreftelse; for eksempel når de blir redde. Er det noe du ikke er sikker på, er det lov å innrømme at du ikke har svaret på akkurat det. Av og til er det bare godt at det finnes en voksen man kan betro seg til.

3) Presenter løsninger og håp
Selv om alt kan virke mørkt noen ganger, finnes det fremdeles løsninger og positive nyheter. Hjelpeorganisasjoner er på bakken i Gaza og forsøker å bidra der de kan med midler som er samlet inn eksempelvis fra Norge. Fortell om de menneskene som arbeider for at krig og konflikt skal ta slutt.

4) Lær om hverandre
Noen ganger kan krig og konflikt føles langt unna, andre ganger oppleves det nærmere hjemme. Kanskje har noen av elevene selv opplevd krig, eller at foreldrene har det. Bidra til at barna får lære om flyktninger, hvorfor de flykter og hva verden kan gjøre for å løse problemet.

5) La barna bidra til endring
For å bidra til håp og tro på en løsning kan det hjelpe å la barna være en del av endringen. Presenter håpefulle handlinger der barna selv kan bidra til å gjøre en innsats for andre. Oppfordre til innsamlingsaktiviteter eller aksjoner i regi av skolen som bidrar til mestring av frykt og bekymring.

Kilde til inspirasjon: Redd Barna