Gaza: – Det finnes omtrent ikke mat

I Gaza blir forholdene for barn som så langt har overlevd forverret for hver dag som går. Tusenvis lever i overfylte teltleirer, uten nok mat, vann eller trygghet. – Våre ansatte gjør alt de kan, selv om deres egne liv også er rammet, sier Reem Alreqeb, programansvarlig i SOS-barnebyer Gaza.

En sosialarbeider fra SOS-barnebyer snakker med en familie i teltleiren.

Markedene i Gaza er nesten tomme. Den lille maten som finnes, er priset langt over det de fleste familier har råd til.

– Nivået på matmangelen er dypt alarmerende. Våre egne matlagre er tomme, og med store aktører som Verdens matvareprogram og World Central Kitchen ute av stand til å operere, står familier igjen sultne og uten håp, sier Reem Alreqeb, programansvarlig for SOS-barnebyer i Palestina.

Reem Alreqeb, programansvarlig SOS-barnebyer Gaza. hun står foran noen telt og har på seg lys turkis hijab og svart kjole. Foto SOS-barnebyer Palestina
Reem Alreqeb, programansvarlig for SOS-barnebyer i Palestina.

Alt mangler

Tusenvis av fordrevne familier lever i overfylte teltleirer med liten eller ingen tilgang til mat og nødvendige tjenester.

Vannmangelen forverrer krisen. Drikkevann leveres kun én gang i uken, og vann til husholdningsbruk pumpes fra én enkelt brønn med drivstoff som snart er brukt opp. Hygiene- og sanitærforholdene i leirene forfaller raskt, og risikoen for sykdomsutbrudd øker. Store deler av Khan Younis er nå under evakueringsordre fra israelske forsvarsstyrker. SOS-barnebyers teltleir i Al Mawasi er foreløpig ikke direkte rammet. Men det ankommer nå tusenvis av nye mennesker, og forholdene forverres for hver dag som går.

SOS-barnebyers teltleir.

Hjelpen som når frem er langt fra nok

Per midten av mai har bare en håndfull lastebiler med nødhjelp fått tilgang til Gaza – fem lastebiler godkjent av Israel etter nesten tre måneders blokade, med ytterligere fire ventet. Selv om internasjonale givere, inkludert EU, har lovet mer hjelp, er det fortsatt veldig vanskelig å få hjelpen fram.

– Behovene er enorme, og hjelpen som kommer inn er rett og slett ikke nok, forklarer Alreqeb.

Barn ser på mens folk går blant ruinene av en bygning som ble ødelagt i et israelsk angrep natt til 18. mars 2025 i Jabalia, nord i Gazastripen. Foto: Bashar TALEB / AFP

Les også

Barna i Gaza lever i konstant frykt

Behovene er enorme, og hjelpen som kommer inn er rett og slett ikke nok.

Reem Alreqeb

Beskyttelse og mental hjelp

SOS-barnebyer i Gaza tar nå vare på 46 barn i Gaza, 41 av dem har mistet eller kommet bort fra familien sin i løpet av krigen. Jobben med å finne eventuell gjenlevende familie pågår fortsatt, og det er fremdeles håp om at barna skal kan gjenforenes med egen familie. Behovet for traumebehandling er stort, og SOS-barnebyer gir også psykososial støtte til andre internt fordrevne barn og voksne, i tillegg til økonomisk hjelp slik at overlever.

– Disse barna har mistet alt – hjem, familie og følelsen av trygghet. Vi gjør det vi kan for å beskytte dem og hjelpe dem videre.

Ansatte i ekstreme forhold

De ansatte i Gaza jobber under helt ekstreme forhold. De er også selv rammet, og mange og lever med egne traumer.

– Teamet vårt er ryggraden i alt vi gjør. De jobber under enormt press for å sikre at hvert barn fortsatt får omsorg – selv mens deres egne liv faller fra hverandre, avslutter Reem Alreqeb.

Støtt arbeidet vårt for barn som lever i krig og konflikt. Gi et bidrag til Katastrofefondet!

Vennligst velg et beløp for engangsdonasjon.

Felt merket med * må fylles ut

Les vår personvernerklæring.