Barndom i konstant unntakstilstand

Aldri før har flere barn levd midt i krig og humanitære kriser enn nå. Når barn i tillegg mister eller kommer bort fra familien, har de ikke lenger noen som kan beskytte dem. – Barn er helt avhengige av omsorgspersoner som kan trøste og gi trygghet, sier SOS-ansatt i Gaza.

En gutt som sitter på fanget til mor på gata med alle tingene deres.

1 av 6 barn i verden bor i områder preget av væpnet konflikt.

Mange mister hjem, foreldre, skolegang og helsehjelp. Dette er ikke barndom. Det er en oppvekst uten stabilitet, læring og utvikling. Uten familie er de også helt uten beskyttelse.

Familien er alle barns førstelinjeforsvar. De første leveårene er barn helt avhengig av at familien kan sørge for omsorg og beskyttelse. Og for alle barn er familien den beste og en helt nødvendig beskyttelse mot utnyttelse og vold. 

Rammer alle aspekter i barns liv

Krigen i Sudan fører til matmangel, sykdomsutbrudd og et helsevesen i full kollaps. Vold, overgrep og offensiv rekruttering av barn og unge til væpnede grupper gjør situasjonen ytterligere desperat Kort sagt rammer den alle aspekter av barns liv, fra helse og ernæring til utdanning og beskyttelse.

Den har også ført til verdens største flyktningkrise for barn. Over seks millioner barn er drevet på flukt. Mange barn har mistet foreldrene sine i angrep, andre har kommet bort fra dem på flukt.

– Barn spør når de skal hjem. Foreldrene svarer ikke – for hva skal de si? De vet jo ikke om det finnes noe hjem, eller om de kan dra tilbake. Men barna som har foreldre er tross alt heldige oppi det hele. Det er langt verre for alle de barna som har mistet eller kommet bort fra foreldrene sine, forteller lederen i SOS-barnebyer i Sudan.

Internt fordrevne familier i Sudan venter på nødhjelp. Foto: AFP
Internt fordrevne familier venter på nødhjelp i Sudan.

– Barn spør når de skal hjem. Foreldrene svarer ikke – for hva skal de si? De vet jo ikke om det finnes noe hjem, eller om de kan dra tilbake.

Trygge voksne – også i krig

SOS-barnebyer gir nødhjelp til barn og familier i både Sudan og nabolandet Tsjad, som har tatt imot et stort antall flyktninger.

– Det er stort behov for mental helsehjelp til både barn og voksne. Barn nås igjennom trygghetssoner med psykologer, men det er også viktig å støtte foreldre slik at de kan være de trygge voksne som barn trenger, særlig under slike dramatiske situasjoner som det vi opplever i Sudan nå, sier lederen i SOS-barnebyer i Sudan.

En barndom full av traumer

I Gaza gjør foreldre, familier og ansatte i SOS-barnebyer det de kan for å beskytte barna mot angrep og krigshandlinger. SOS-barnebyer er nå etablert i en teltleir i den «humanitære sonen» i Rafah.

Den humanitære situasjonen for alle de menneskene som nå befinner seg i den til sammen 10 000 kvadratmeter store leiren er ubeskrivelig. Tilgangen på mat, rent vann og medisinsk hjelp er kritisk lav.

Et av de viktigste innsatsområdene for SOS-barnebyer nå er psykososial støtte og traumebehandling. Hverken barn eller voksne er rustet til å tåle de enorme psykiske påkjenningene de har levd med i mer enn 19 måneder. Barn er helt avhengige av omsorgspersoner som kan trøste og gi trygghet.

– Svært mange sliter psykisk. Barn er redde, stille og preget av det de har opplevd og situasjonen de befinner seg, sier en av våre ansatte i Gaza.

Tegneterapi er en del av SOS-barnebyers nødhjelpsarbeid.

Barndom på vent

I Ukraina har krigstraumer fratatt barn evnen til å leke, snakke og lære. Mange trekker seg inn i seg selv, andre er urolige og utagerende. Nesten 4 000 skoler er ødelagt og 40 prosent av barna har ikke lenger en fast skolegang. For mange er barndommen redusert til frykt og ensomhet. Mange familier er internt fordrevne og sliter med å få hverdagen til å gå opp.

SOS-barnebyer i Ukraina fortsetter å  prioritere omfattende nødhjelpsarbeid. Dette inkluderer støtte til internt fordrevne og familier i utsatte områder og psykososial støtte til barn og voksne.

Gjennom mange års innsats under krigen har SOS-barnebyer blitt en sentral aktør innen barnevern i Ukraina. Nå jobber vi tett med myndighetene for å bidra til en varig reform av barnevernet – som fortsatt er sterkt institusjonsbasert.

– Mange fagfolk har forlatt landet, og det gjør situasjonen ekstra krevende. Vi samarbeider med myndighetene og lærer dem om vår metodikk for omsorg og god saksbehandling. Det er også tydelig at behovet for å støtte familier og barn, særlig med psykososial hjelp, vil være stort i land tid fremover, sier leder for SOS-barnebyer i Ukraina, Serhii Lukashov.

Familie – den viktigste beskyttelsen

Familien er alle barns viktigste beskytter – også i krig. Derfor støtter SOS-barnebyer familier som er i en uholdbart vanskelig livssituasjon, slik at de skal kunne ta seg av og beskytte barna sine. Vi tar vare på barn som er alene eller har kommet bort fra familien sin, og jobber for å gjenforene dem med gjenlevende familie.

I tillegg til akutt nødhjelp, er vår innsats særlig rettet mot å gi barna muligheten til å leke, lære og være i aktivitet og få oppfølging og hjelp til å bearbeide traumer.

Støtt arbeidet vårt for barn som lever i krig og konflikt. Gi et bidrag til Katastrofefondet!

Vennligst velg et beløp for engangsdonasjon.

Felt merket med * må fylles ut

Les vår personvernerklæring.