SOS-barnebyer er fortsatt til stede i Gaza – midt i en forverret humanitær krise. I teltleiren i Rafah jobber våre ansatte døgnet rundt for å beskytte barn som har mistet både trygghet og omsorg.

Den humanitære situasjonen i Gaza forverres for hver dag som går. Krigshandlinger, mangel på trygge soner og full isolasjon av lokalsamfunn gjør det nærmest umulig å overleve – spesielt for barn. Tilgangen på mat, rent vann og medisinsk hjelp er kritisk lav. Skole og lek er satt på pause.
– Barna er beskyttet så langt det lar seg gjøre, men mange sliter psykisk. De er redde, stille og preget av det de har opplevd og situasjonen de befinner seg i. Omsorgspersonene gjør alt de kan, selv om de også er bekymret for sine egne familier, sier en av våre ansatte i Gaza.
Omsorg i krigens skygge
Midt i den såkalte «humanitære sonen» sør i Gaza, har SOS-barnebyer etablert en teltleir i Rafah. Her bor nå 151 mennesker – blant dem 38 barn som har blitt separert fra sin familie, fem barn i langvarig alternativ omsorg, 11 omsorgsgivere og 19 ansatte med sine familier.
De er skjermet fra de øvrige internt fordrevne, for å ivareta barnas trygghet, stabilitet og muligheter for tilpasset omsorg – selv i den ekstremt krevende situasjonen. Til sammen dekker leiren et område på 10 000 kvadratmeter.
SOS-barnebyer i Palestina gir psykososial førstehjelp og støtte både i og utenfor leiren – gjennom samtaler, veiledning og nødhjelp. Men behovene er enorme, og det blir stadig vanskeligere å nå frem.
To uker med mat igjen – så er det tomt
Måltider kommer fra World Central Kitchen, men matreservene er i ferd med å ta slutt. Variasjonen og næringsinnholdet er redusert, og prisene på markedene er skyhøye – der det i det hele tatt finnes varer. Med dagens forsyninger har leiren mat i maks to uker til.
Grenseovergangene til Gaza har vært stengt siden begynnelsen av mars, noe som har blokkert all humanitær hjelp og kommersielle varer fra å komme inn. Dette har ført til tomme matlagre, stengte bakerier og familier som overlever på svært lite – når de i det hele tatt får tak i noe.
Over 39 000 barn har mistet foreldre i løpet av et halvannet år
Barna i Gaza har mistet mer enn bare hjemmene sine. Mange har mistet én eller begge foreldrene, og det finnes knapt en skole som er i drift. Omfanget og antallet barn med traumer er enormt, og vil kreve tid og en målrettet innsats for å unngå langvarige skader på en hel generasjon barn.
Barn – spesielt de uten foreldreomsorg – er blant de mest sårbare. Ifølge det palestinske statistiske sentralbyrået har minst 39 384 barn i Gaza mistet én eller begge foreldrene siden oktober 2023. Blant dem er 17 000 barn som har mistet begge foreldrene.
Dette må til – NÅ:
- Umiddelbar og vedvarende humanitær tilgang
- Våpenhvile for å sikre trygg distribusjon av hjelp
- Relokaliseringsmuligheter for familier i fare
- Økt internasjonal støtte til barn og deres psykiske helse
- Gjenoppbygging av hjem, skoler og trygg infrastruktur