Gå til hovedinnhold

Mosambik: Tusenvis på flukt etter voldsomme angrep

Tusenvis av mennesker er nå på flukt etter voldsomme angrep i Palma-regionen i nordlige Mosambik.

11. april 2021

Dusinvis av sivile ble rapportert drept i angrepet utført av ikke-statlige militære grupper i Palma 24. mars, som ledet til pågående sammenstøt med statlige sikkerhetsstyrker. Mer enn 9000 flyktet til fots, i båt og langs veiene til de omkringliggende distriktene, inkludert Pemba hvor SOS-barnebyer har programvirksomhet. Eskaleringen av volden i Palma skjedde på et tidspunkt hvor over en million mennesker allerede var i behov av akutt humanitær bistand i både dette distriktet og de omkringliggende distriktene Niassa og Nampula.

Stort behov for beskyttelse og humanitær hjelp

– Internt fordrevne strømmer nå inn til Pemba by på jakt etter beskyttelse og humanitær bistand. Det er et akutt behov for at vi handler. Vi har nødhjelpslagre tilgjengelig og er i dialog med både distrikts- og lokale myndigheter og andre partnere for hvordan vi kan bidra med å fordele støtten. Men på grunn av økende politisk ustabilitet og voksende krise, vet vi at behovene for bistand vil øke, sier Clemence Langa, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer i Mosambik.
 

SOS-barnebyer i Mosambik yter nødhjelp. Foto: SOS-barnebyer

SOS-barnebyer bistår med nødhjelp

Det er en voksende islamistisk opprør helt nord i landet, og antallet voldelige angrep i regionen har økt. Nasjonaldirektøren forteller at konflikten går verst utover kvinner og barn, som er utsatt for ulike former for vold, som menneskehandel, utnyttelse, misbruk, og seksuell- og kjønnsbasert vold og psykososialt stress. Mer enn 90% av de internt fordrevne bor nå hos slektninger og venner i Pemba, under svært trange forhold, dette er familier som allerede hadde svært få ressurser.

SOS-barnebyer Mosambik er bekymret for sikkerheten også for barnebyen i Pemba, etter hvert som desperasjonen hos den interne fordrevne befolkningen øker. De jobber nå med å sikre ansatte, omsorgspersoner og barna under vår omsorg, samtidig som de sørger for å yte nødhjelp til den rammede befolkningen.

Fakta om SOS-barnebyer i Mosambik

  • SOS-barnebyer har flere programmer i Mosambik og flere enn 8 000 barn og voksne får støtte gjennom våre familieprogram. 738 barn bor i SOS-familiene.
  • I Pemba, området nærmest angrepet, bor det 160 barn i SOS-familiene og 493 barn og voksne er med i SOS-familieprogrammet.
  • SOS-barnebyer har programmer over hele verden, og kan raskt sette i gang ulike nødhjelpstiltak. Omsorg, beskyttelse og oppfølging av barn er hovedfokus i vårt nødhjelpsarbeid.