Gå til hovedinnhold

Militærkuppet i Sudan

Mandag 25. oktober oppløste det sundanesiske militæret sivilt styre, arresterte politiske ledere, erklærte unntakstilstand og militære styrker ble utplassert i Khartoum. Det viktigste nå er å ivareta sikkerheten til alle barna og de som jobber i SOS-barnebyer i Khartoum.

28. oktober 2021

SOS-barnebyen i Khartoum

Barnebyen er godt forberedt til å håndtere krisesituasjoner. De er selvforsynte med vann fra en borebrønn, og har matlagre. Lederen for SOS-barnebyer i Sudan har aktiverte kriseberedskapen i barnebyer, dette medfører blant annet at bevegelsesfriheten er innskrenket og økte kommunikasjonsaktiviteter for at alle skal holde seg oppdatert om situasjonen og handle deretter. Medarbeidere som er ansvarlig for sikkerheten i barnebyen har besøkt denne, til tross for veisperringer og militære kontrollposter. De bekreftet at barna og alle medarbeiderne har det bra. Barnebyen er selvforsynt med vann fra en borebrønn og matlagrene er tilstrekkelig for to måneder.

Familieprogrammet i Om-Durman

Unge og familier som får støtte gjennom SOS-familieprogrammet i byen Om-Durman lever nå i en ekstremt utsatt situasjon. De er isolerte på grunn av at broen inn til byen er blokkert, har ikke lager med mat og det er vanskelig for mange å skaffe nye forsyninger. I tillegg er det utfordrende for SOS-medarbeidere å følge dem opp på grunn av sikkerhetssituasjonen. Vann- og strømforsyning er heldigvis tilgjengelig i byen og enkelte butikker er åpne. Så langt er det ingen betydelig prisøkning på matvarer.

Infrastrukturen i landet er rammet

Nasjonale internett- og telefonforbindelsene er nede, men SOS-barnebyers ansatte klarer å kommunisere via det internasjonale nettet. Flyplassen i Khartoum er stengt og internasjonale flyvninger innstilt. Finansielle tjenester inkludert banker er stengt på grunn av en streik, leger nekter også å jobbe på militærdrevne sykehus bortsett fra i nødssituasjoner. Det er store uroligheter og protester i landet og situasjonen kan fort eskalere på grunn av forventet kraftig reaksjon fra militæret.

SOS-barnebyer i Sudan og vårt internasjonale kontor følger nøye med på utviklingen i landet.