Gå til hovedinnhold

Mekanikk og broderi

Bilali drømte om å bli mekaniker. Da familien hans ble med i SOS-familieprogrammet åpnet det seg en mulighet for å få dekket skolepenger. Men han hadde strøket på grunnskoleeksamen, og ingen hadde tro på at han skulle klare yrkesfag heller.

24. mai 2017

Da Bilalis far en morgen brått reiste sin vei og forlot dem, satt Bilalis mor Tatu igjen med forsørgeransvar for seks barn –og ingen inntekt.

Ingen skolegang

Bilali, som likte å plukke opp gamle batterier, ledninger og metallbiter ønsket seg mest av alt en mekanisk utdanning. Men han hadde strøket på grunnskoleeksamen, og det var heller ikke penger til at noen av barna kunne gå på skole.

Bilalis hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali hjelper mor i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyers familieprogram. Selv om kompisene sier det er "kvinnfolkarbeid".

Mor får stabil inntekt

Tatu hadde ingen mulighet til å forsørge familien på egen hånd, og ble med i SOS-familieprogrammet. Der fikk hun blant annet opplæring i søm og brodering, og enkel forretningsdrift. Hun startet opp en liten bedrift, og hadde etter hvert høy og stabil nok inntekt til at hun kunne dekke barnas grunnleggende behov.

Maste seg til studieplass

Bilali ga ikke opp drømmen om en yrkesfaglig utdanning.

- Jeg visste at jeg ikke var dum, selv om jeg hadde strøket på eksamen. Og de som ikke er så gode i akademiske fag, kan være flinke til andre ting. Jeg forklarte hvor interessert jeg var i alt som handlet om mekanikk og ba om mulighet til å gå begynne på yrkesopplæring. Til slutt lot de meg få en sjanse, sier Bilali med et smil.

Skeptisk mamma

Rådgiverne i familieprogrammet var i tvil om Bilali ville lykkes på yrkesskolen. Moren hans var også skeptisk. - Jeg må innrømme at jeg faktisk ble litt overrasket da Bilali besto den første eksamen. Han har jobbet hardt med de tekniske studiene, og fått lønn for strevet, sier Tatu.

Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer til meg for å få fikset småting. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer for å få fikset småting.

Jobber ved siden av

Bilali har nå ett år igjen av studiene. Han jobber som mekaniker ved siden av. - Jeg har etter hvert fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer til meg for å få fikset småting. Jeg tjener penger og får nyttig erfaring. I tillegg til å bidra til familien, sparer jeg også ganske mye.

Mekanikk og broderi

Når Bilali ikke er på skolen eller reparer biler, hjelper han moren med å sy og brodere sengetøy og bordduker. Da får han nemlig tilbrakt litt kvalitetstid med mamma. - Vennene mine ler av meg fordi jeg driver med kvinnfolkarbeid, men det bryr jeg meg ikke om. Mamma betyr alt for meg, og hennes arbeid er mitt arbeid. Jeg lærer meg jo også nye ferdigheter. Dessuten er det veldig fint å sitte på tomannshånd med mamma.

Bilali oppmuntrer også sine yngre søsken til å satse på skolearbeidet. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali oppmuntrer også sine yngre søsken til å satse på skolearbeidet.

Familieprogrammet gir muligheter

Bilali oppmuntrer også sine yngre søsken til å satse på skolearbeidet. Men om de ikke er så skoleflinke, har Bilali også tydelig vist at det finnes andre muligheter. Tatu kan også takke yrkesopplæringen for at hun nå kan forsørge familien. - Livet mitt ble drastisk endret da vi ble med i familieprogrammet. Jeg kan sørge for næringsrik mat til barna, at de får skolegang og helsehjelp hvis de blir syke. Det føles bra, avslutter Tatu.