Gå til hovedinnhold

Etiopia: På randen av en sultkrise

Barn og kvinner ekstremt utsatt

Den humanitære situasjonen i den krigsherjede etiopiske regionen Tigray er kritisk. Ifølge FN er det over fem millioner mennesker som har behov for livreddende hjelp.

12. august 2021

Illustrasjonsfoto: Lars Just

Grunnen til at den generelle politiske situasjonen i Etiopia er anspent, skjør og uforutsigbar er etniske konflikter, konfrontasjon med Egypt og grensekonflikt med Sudan og sikkerhetshendelser i forskjellige deler av landet.

Kampene mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper I Tigray-regionen har vart siden november. Selv om statsminister Abiy Ahmed lovet en rask seier, har kampene mellom regjeringsstyrkene og Tigray-folkets frigjøringshær (TPLF) fortsatt.  I juni gjenerobret de regionale styrkene i Tigray hovedstaden Mekele og tvang regjeringsstyrkenes og deres allierte på retrett.

Plyndring og grov seksuell vold

Landsbyer og byer i de berørte områdene blir plyndret og sivile utsatt for grov, seksuell vold. Tusenvis er drevet på flukt og skoler, kirker og moskeer fylles opp av internt fordrevne flyktninger.

Konflikten har pågått over lang tid og mange avlinger fra i fjor høst har gått tapt, handelsruter er sperret og matvaresituasjonen er derfor kritisk. Nå slår både FN og WHO alarm om katastrofelignende tilstander.

SOS-barnebyer berørt

SOS-barnebyers  program i Adwa og Tigray-området har vært sterkt berørt. Av sikkerhetsmessige hensyn har de nå flyttet basen for nødhjelpsarbeidet til Mekele. Familier som er en del av SOS-barnebyers familieprogram i området, har blitt fordrevet. Matlagre og lagre med medisinsk utstyr har enten blitt plyndret eller brent og dette har også fått store konsekvenser for disse familiene. Voksne og barn sulter, og omsorgspersoner som er avhengige av medisiner for å overleve har dødd. De berørte barna lever under umenneskelige forhold.

Nødhjelp til barn og familier

Det er ingen kommunikasjonslinjer til provinshovedstaden i Mekele og det er vanskelig å ha kontakt med SOS-barnebyen i området. Nasjonaldirektøren Sahlemariam Abebe rapporter at en av kollegene har fått snakket med ansatte i barnebyen og bekrefter at alle barna er i trygghet.

I tillegg til SOS-familiene driver SOS-barnebyer familieprogrammer i området og har iverksatt et nødhjelpsprogram som vil gi helsehjelp og mat til over 20 000 barn og familier i Mekele og områdene rundt byen.

SOS-barnebyer i Etiopia vil fortsette å følge nøye med på og samarbeide med regjeringen og andre humanitære organisasjoner for å nå ut til og støtte barna, familiene og ansatte i Mekele.

SOS-barnebyer har reparert vannforsyningskilder og også levert rensefiltre til disse. Foto: SOS-barnebyer Etiopia
SOS-barnebyer har et nødhjelpsprogram i Mekele-området