Gå til hovedinnhold

-Jeg håper at alt dette er over snart

Bestemor Abeba Seyoum har barnebarnet Meron (13) på fanget. Hun stryker henne over håret og gir en klem. En mager trøst på en ny og kaotisk hverdag ingen ser noen ende på.

Koronaviruset sprer seg fort i Afrika og det forventes å allerede være store mørketall på antall smittede. I Etiopia bor bestemor Abeba med datteren sin og barnebarnet, Meron. De er enda friske, men lever nå med de vanskelige konsekvensene og ringeffektene som pandemien skaper.

- Jeg håper at alt dette er over snart, forteller bestemor Abeba. Den lille inntekten jeg fikk var vi helt avhengig av for å sikre familien det helt grunnleggende for å overleve.

Nå står familien i fare for å kollapse uten inntekt. Viruset har vist seg å være særlig fatalt for eldre og er nok en bekymring for Abeba. Som familieforsørger er familien avhengig av henne.

 

Konsekvensene er store

SOS-barnebyer jobber forebyggende med å styrke sårbare familier slik at barna er sikret en trygg og omsorgsfull oppvekst. Abeba har tidligere vært en del av SOS-barnebyer sitt familieprogram og fikk støtte slik at det var mulig å utvide bedriften hennes. Hun er nå selvstendig næringsdrivende og etter hvert ble økonomien såpass styrket etter støtten fra SOS-barnebyer at hun kunne forsørge hele familien med inntektene hun tjente seg.

Men så kom pandemien og snudde opp ned på alt.

SOS-barnebyer støtter familien slik at de kan bli selvstendige og klare seg selv.

Det kan være farlig å dra til markedet

Hver dag pleier Abeba å lage og selge forskjellige typer krydder på markedet. Men nå er det risikofylt å dra dit. Man risikerer å bli syk for så å smitte resten av familien. På grunn av smittefaren holder også mange seg hjemme, om de har mulighet til det. Da blir det vanskelig å skaffe seg inntekt.

- Jeg pleide å selge sukker, te-blader og krydder til matlaging. Men denne pandemien koster oss mye. Vi er i en tøff tid som vi ikke ser slutten på, deler Abeba. Profitten jeg tjente er borte og nå sliter vi.

Ingen undervisning

Det er ikke bare Abeba som har fått en annerledes hverdag. Det har også barnebarnet Meron (13). Hun merker godt at omstendighetene er annerledes og synes det er vanskelig. Skolen er stengt og hun får heller ikke lekt med vennene sine.

- Jeg er redd for situasjonen vi står i. Jeg kan ikke leke med vennene mine som før og jeg føler meg litt fanget hjemme, forteller Meron. Jeg forsøker å hjelpe bestemor med så mye jeg kan i huset og vaske hendene mine ofte for å forhindre smitte. Det er skummelt å høre at mennesker dør rundt om i verden på grunn av viruset.

Allerede sårbare familier rammes på nytt

SOS-barnebyer i Etiopia har støttet over 800 familier slik som Abeba og hennes familie. Håpet er å styrke familiene slik at de på sikt kan bli selvstendige og klare seg godt på egenhånd. Men nå står alle familiene nok en gang i fare for å trenge hjelp til å overleve. Koronapandemien viser ingen nåde og familier i allerede sårbare situasjoner rammes dobbelt så hardt. Familier med eldre omsorgspersoner er spesielt utsatt og SOS-barnebyer er sterkt bekymret for at mange barn vil miste sine omsorgspersoner i månedene som kommer.