Gå til hovedinnhold

Israel: Situasjonen i SOS-barnebyers program

Barn, voksne og medarbeidere i SOS-barnebyers program er i sikkerhet, men mange er sterkt berørt av situasjonen i landet.

20. mai 2021

Foto: Katerina Ilievska (2015)

SOS-barnebyen i Neradim

Barnebyen ligger i Arad-området, som er svært påvirket av krigshandlingene. Denne har ikke vært direkte berørt, men barna som har sin biologiske familie boende omkringliggende byer, er veldig bekymret for at det skal skje noe med dem. 

Det er en jødisk høytid i Israel nå i pinsen og planen var at barn skulle reise hjem til sine biologiske familier. Det siste året har de knapt nok forlatt barnebyen på grunn av koronapandemien og restriksjoner, og gledet seg veldig. Nå blir dette dessverre ikke mulig og barna er naturlig nok veldig skuffet.

Nelly Geva, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer er svært bekymret for barna:
– Mange av barna i vår omsorg har en tøff bakgrunn og er ekstra sårbare med tanke på det de opplever nå. Vi følger dem opp tett slik at de kan bearbeide og snakke om det som skjer i landet vårt.

SOS-barnebyen i Megadim

Barnebyen ligger i den nordlige delen av Israel, der situasjonen er mye roligere. Barn har fått lov til å reise hjem til pinse, etter at medarbeiderne i barnebyen har forsikret seg om at barna og familiene har mulighet til å komme seg i trygghet dersom situasjonen endres. 

Ungdomsprogrammet

Dette består av leiligheter der unge voksne i alderen 18-25 bor sammen og blir fulgt opp av SOS-barnebyers medarbeidere. Mange av byene, der leilighetene ligger, har vært berørt av rakettangrep. En rakett eksploderte mindre enn 500 meter fra en av leilighetene og forårsaket alvorlige skader. Alle ungdommene og medarbeidere er uskadet og alle i ungdomsprogrammene har godt innarbeidede beredskapsplaner for alvorlige situasjoner som dette. 

Sameksistens i barnebyene

I SOS-barnebyene i bor både jødiske og muslimske barn.
– Målet vårt er å være en brobygger i alle programmene våre, sier nasjonaldirektør Geva. –Dialog og sameksistens, uavhengig av rase eller religion, er viktig for å sikre at barna våre kan leve i fred i fremtiden, avslutter hun.  

Palestina: Barna i SOS-barnebyer trygge

Vi har fått informasjon om at alle barna i barnebyen i Rafah er i sikkerhet, det samme gjelder familiene som er en del av vårt familieprogram. Les oppdateringen fra Palestina.

Støtt SOS-barnebyers katastrofefond!

Bidrag til SOS-barnebyers katastrofefond blir benyttet til vårt nødhjelpsarbeid der det til enhver tid er størst behov for økonomisk støtte, enten i forbindelse med krig eller katastrofer.