Et fargerikt vendepunkt

Faiza har flettet hår i en topp, fargerik kjole og sitter ved et bord og syr klær med en symaskin. Foto: Tom Maruko

Forbilde og trendsetter er ordene lokalsamfunnet bruker når de skal beskrive Faiza (27) fra Ghana. Et arbeidsjern med stå på vilje, store drømmer og fargerike klær. Faiza har blitt en respektert kvinne som har jobbet seg opp fra ingenting.

Det er ikke mange år siden Faiza gikk på skolen med tom mage. Hun var inn og ut av skolen fordi hun ikke klarte å konsentrere seg når sulten var på det verste. Da blir det ikke lett å studere. Hun beskriver denne tiden som en av de tyngste periodene i livet sitt. Det å ikke klare å gå på skolen var tungt for Faiza. Hun ville så gjerne! Vendepunktet i livet hennes kom da hun ble en del av SOS-barnebyers familieprogram i 2014.

Kurs i sying og entreprenørskap

Faiza ønsket å lære seg et yrke, slik at hun raskt kunne starte å jobbe. Moren begynte å nærme seg 70 år og Faiza ville ta vare på henne. Gjennom familieprogrammet lærte Faiza seg å sy og fikk opplæring i entreprenørskap. I dag er hun den stolte eier av Faiza Starry Collections. I butikken syr hun klær på bestilling fra lokalsamfunnet. Faiza er kjent for å bruke mye farger og forskjellige mønstre. Hun har blitt et stort forbilde for andre kvinner.

Faiza står ved siden en kvinne som er på opplæring hos henne og holder et blått stoff. I bakgrunnen er det et bord med to symaskiner. Foto: Bjørn Owe Holmberg

Faiza har blitt en respektert kvinne som har jobbet seg opp fra ingenting. I dag skaper hun muligheter for kvinner som står i samme situasjon som hun selv gjorde.

Skaper muligheter

I dag er Faiza suksessfull og skaper muligheter for kvinner som står i samme situasjon som hun selv gjorde. Kvinner som ikke går på skole får opplæring hos Faiza. Der lærer de å sy slik at også de kan bli selvstendige. Om det tar måneder eller år å lære seg å sy, spiller ingen rolle. Faiza er tålmodig. De som har mulighet betaler en liten avgift, men majoriteten av kvinnene har ikke råd til det. Det viktigste for Faiza er ikke pengene, men at kvinnene får muligheten til å skape seg en bedre fremtid.

Med en symaskin og kurset i entreprenørskap klarte Faiza å bygge seg en egen bedrift. En bedrift som går veldig bra! Faiza hadde så mye potensiale i seg, men manglet verktøyene for å kunne endre livssituasjonen sin. Ved å investere i enkeltmennesket får de sjansen til å skape seg egne muligheter. Slik om Faiza. I dag bidrar hun til å løfte lokalsamfunnet sitt og har blitt en inspirasjon for flere.