Gå til hovedinnhold

Da faren døde, gikk livet i svart

Nepal

Hira var fire år gammel da han så faren dø. Det neste året er strøket fra minnet hans.

Han husker litt fra tiden før faren døde: Hira bor sammen med søsknene og begge foreldrene sine, men faren drikker mye og hverdagen er vanskelig. En dag klarer ikke kroppen til faren mer. Han kollapser og dør rett foran øynene på Hira. Ikke lenge etter mister fireåringen også moren sin. For Hira føles det som om livet stopper opp. Han har ingen minner fra tiden etterpå. Et helt år går i svart. 

- Det var en veldig sjenert gutt som kom hit. Jeg måtte gi ham mye kjærlighet, varme og oppmuntring for å nå inn til ham.

SOS-mor Narayani Sharma

Flytter inn i SOS-barnebyen

Gradvis kommer livet tilbake, og minnene som nå lages er med på å endre livet hans. Hira bodde først hos noen slektninger, men etter hvert flyttet han og brødrene inn hos SOS-mor Narayani Sharma i SOS-barnebyen i Kavre utenfor Katmandu.
- Det var en veldig sjenert gutt som kom hit. Jeg måtte gi ham mye kjærlighet, varme og oppmuntring for å nå inn til ham.

Hira var en sjenert gutt som trengte mye omsorg. Foto: Privat
Hira var en sjenert gutt som trengte mye omsorg.
Hira og brødrene inn hos SOS-mor Narayani Sharma i SOS-barnebyen i Kavre utenfor Katmandu. Foto: Privat
Hira og brødrene flyttet inn hos SOS-mor Narayani Sharma.

Det barn er aller mest redd for å miste

I SOS-barnebyen i Nepal bor det mange barn som har opplevd å miste det barn over hele kloden er aller mest redd for å miste: Mamma og pappa. Selve grunnfundamentet i livet. Alt som er trygt og kjært. Så får de en ny start. Et hjem, med en omsorgsfull forelder og søsken. Biologiske søsken, hvis de har, og nye søsken. De får en mor som brer over dem om kvelden og hvisker god natt. De får mat, hjelp til lekser og støtte til å bearbeide det som har vært tøft tidligere i livet. De får mulighet for å få en utdanning og bygge et liv etter SOS-barnebyer.

Takker SOS-moren

For Hira er SOS-moren alt. Når 26-åringen tenker tilbake på tiden etter at alt ble svart, så trer hun gradvis tydeligere frem i minnene hans.

- Hun er alt for meg, sier Hira, som klemmer henne godt hver gang de møtes. Stadig ringer Narayani ham og alle de 23 barna hun har hatt - og har - ansvaret for. I dag er de en skikkelig sammensveiset familie.

 

- Hira har et veldig nært og godt forhold til SOS-moren. Foto: Nina Ruud
- Hira har et veldig nært og godt forhold til SOS-moren.

- Jeg tror alt henger sammen, sier Hira. – Hvis du gir av din tid til et barn. Så kan barnet over tid få en utdannelse, en jobb og tjene penger. Kanskje han, eller hun kan begynne å gi tilbake. Da dannes det en full sirkel, sier han.

I SOS-barnebyer kaller vi det omsorgseffekten. En god barndom har verdi i seg selv, men den legger også grunnlaget for at barn kan fungere godt som voksne. Omsorg skaper bærekraftig utvikling for samfunnet. Selv har Hira satset på kunsten, både gjennom universitetsstudier og i dag som kunstlærer på en internasjonal skole for barn og unge. I tillegg jobber han litt som fotograf.

 

Du kan bidra til at flere barn som Hira får omsorg og kjærlighet!