Gå til hovedinnhold

Her kan ingen jakte på dem

I deler av Tanzania betraktes kroppsdeler fra en albino som lykkebringende. Men i en SOS-barneby har et søskenpar med albinisme funnet trygghet.

19. oktober 2017

En hånd eller fot fra en albino blir regnet som magisk og har stått høyt i kurs blant personer som tror de får en lykkeamulett. Før valget for ett år siden oppfordret regjeringen i Tanzania folk om ikke å ty til sort magi, blant annet for å forhindre at albinoer mister en kroppsdel, eller i verste fall livet. Det er også kommet et forbudet mot heksedoktorer. Tiltakene ser likevel ikke ut til å være nok. Den brutale jakten på albinoer fortsetter.

I SOS-barnebyen slipper søsknene å møtes av fordommer. Personalet har blant annet brukt mange timer på å informere alle i SOS-barnebyen om hva som er fakta og hva som er overtro. Foto: Lars Just
Foto: Lars Just

Fikk trygghet i SOS-barneby

I hovedstaden Dar Es-Salaam er overtroen mindre utbredt og mange av landets albinoer søker derfor mot hovedstaden. SOS-barnebyer driver en barneby i utkanten av hovedstaden, og her har et søskenpar med albinisme, storesøster Mela (9) og lillebror Abu (7), funnet et trygt hjem og god omsorg etter en tøff start på livet. Begge har opplevd å måtte rømme fra folk som skal ha ønsket å kidnappe dem.

I SOS-barnebyen slipper søsknene å møtes av fordommer. Personalet har blant annet brukt mange timer på å informere alle i SOS-barnebyen om hva som er fakta og hva som er overtro.

Inkluderer barn med albinisme

Vold og drap på barn og voksne med albinisme er utbredt i flere land i Afrika. SOS-barnebyer inkluderer barn med albinisme i flere av barnebyene og SOS-programmene våre. 

Barna som får et nytt hjem i en SOS-familie har veldig ulik bakgrunn. Noen er blitt etterlatt allerede ved fødselen, noen har mistet mamma og pappa, mens andre har foreldre som ikke klarer å ta seg av dem. Men det de uansett bakgrunn har til felles, er at SOS-familien blir starten på en ny del av livet. Slik det er for Mela og Abu.

Ifølge CNN er det siden slutten av 2014 registrert 65 tilfeller av angrep i Malawi. Og FN melder om at minst 74 albinoer er blitt drept i Tanzania siden 2000. I Kenya har man for eksempel evakuert albinoer fra grensen til Tanzania av frykt for at de ville bli jaget av heksedoktorer, som vil selge dem eller kroppsdelene deres. En albinokropp kan innbringe opp til 75 000 dollar – en ufattelig stor sum penger i et land som Tanzania.

Overfalt på gaten

Til tross for forbudet mot heksedoktorer, fortsetter angrepene i Tanzania. I september ble for eksempel generalsekretæren i Albinoforeningen, Juma Moshi, overfalt av menn med macheter.

- Jeg var ikke i stand til å identifisere angriperne, som hadde maskert ansiktene sine. De holdt meg nede i et forsøk på å hogge av meg armer og bein, sa Moshi til Allafrica.com.

Hendelsen er bekreftet av legen som behandlet ham på sykehuset.

Albinisme er en genetisk tilstand som rammer omtrent én av 20 000 mennesker over hele verden. Det er en sjelden tilstand i vesten, men ganske vanlig i Afrika sør for Sahara. Ifølge Tanzania Albino Society er det over 40 000 albinoer i Tanzania.

*Navnene på barna er endret av hensyn til personvernet