Gå til hovedinnhold

– Her er vi bare familien i nr. 5

For ett år siden pakket SOS-familien i marokkanske El Jadida sakene sine og flyttet ut av barnebyen og til et nabolag i sentrum av byen. Det har de ikke angret på.

I stadig flere barnebyer flytter SOS-familier ut til «vanlige» nabolag, mens andre familier flytter inn i SOS-barnebyens hus. SOS-mor Khadija i SOS-barnebyen i marokkanske El Jadida er blant dem som har flyttet ut. Familien bor nå sentrumsnært i et rødt teglsteinhus. 

– Både barna og jeg trives veldig godt i vårt nye nabolag. Her er vi bare familien som bor i nr 5. Det er bare de nærmeste naboene som vet at vi er en SOS-familie.

Litt bekymret

Khadija og de åtte barna er en av to familier fra barnebyen som har flyttet. Hun innrømmer at hun var usikker på hvordan det ville bli å bo et stykke unna det faglige støtteapparatet og det sosiale nettverket i barnebyen.

– Barna var også litt bekymret for hvordan det ville bli å flytte fra venner og nabolag, men det tok ikke lang tid før de følte seg som en del av sitt nye nabolag. Vi får også fortsatt god oppfølging og har mye kontakt med venner og naboer fra barnebyen.
 

SOS-mor Khadija håper at flere SOS-familier får muligheten til å flytte til "vanlige" nabolag. Foto: Lydia Mantler
SOS-mor Khadija håper at flere SOS-familier får muligheten til å flytte til "vanlige" nabolag. Foto: Lydia Mantler
Ungene trives i sitt nye hjem og de har fått mange nye venner. Foto: Lydia Mantler
Ungene trives i sitt nye hjem og de har fått mange nye venner. Foto: Lydia Mantler

Skeptiske naboer

Til å begynne med var det noen av naboene som var litt skeptiske til å få en fosterfamilie inn i nabolaget. Khadija løste det med te.

– Noen av naboene var litt skeptiske til å begynne med. Noen trodde vi kom fra en institusjon og at ungene skulle være «problembarn». Det løste vi ved å invitere alle på tradisjonell mynte-te, slik at de kunne møte barna og se at de er som alle andre. Nå omgås vi mye, og barna er ofte på besøk i nabolaget.

Bare positivt

Etter å ha bodd i sitt nye nabolag ett år, er Khadija glad for at hun og familien tok sjansen på å flytte fra det gamle trygge i barnebyen.

– Ungene synes det er veldig fint å bo mer sentralt, med kortere vei til butikker, kino, teater og slike ting. Og de har fått mange nye venner. For oss har dette fungert kjempefint, og jeg håper at flere SOS-familier får muligheten til å flytte til «vanlige» nabolag.