Gå til hovedinnhold

Haiti: På randen av en humanitær krise

Den dramatiske situasjonen i landet kan føre til en humanitær krise uten sidestykke. Dette vil få alvorlige konsekvenser for familier, der barna blir hardes rammet.

30. november 2021

- Hver morgen våkner du og venter på at noe vondt skal skje, sier nasjonaldirektøren Faimy Carmelle Loiseau. - Det er stor nød i hele landet, og alt har så å si stoppet opp, stengte butikker, markeder og banker og prisene har steget enormt. 4. november ble alle SOS-familier, barn, mødre og ansatte ved SOS-barnebyen Santo i Port-au-Prince flyttet til et annet trygt sted på grunn av trusselen fra gjenger i hovedstaden.

Regjeringen har sagt at de skal ta ansvar for gjenoppbygging, som gjør at familiene kan flytte tilbake til hjemmene sine, men dette arbeidet har ikke startet ennå. Familiene, som lever i en svært utsatt og sårbar situasjon, tør ikke flytte hjem.

Fattigdommen øker

Sammen med politiske kriser representerer naturkatastrofer en av hovedårsakene til fattigdommen i Haiti. Landet har vært utsatt for svært mange jordskjelv i løpet av en 10-årsperiode, dette har ført til gjentatte store ødeleggelser som får enorme økonomiske konsekvenser. Gjenoppbyggingen koster mye, og å bygge hus som tåler ekstrem belastning er enda mer kostnadskrevende. I mange tilfeller blir ikke dette gjort, dette får igjen store konsekvenser ved neste jordskjelv. Tap av arbeidsmuligheter fører også til at enda flere lever i fattigdom. Med en stor andel av befolkningen som lever på randen, øker psykiske lidelser og dette går også hardest ut over barna.

Drivstoffmangler fører til stengte skoler og sykehus

Bensinpumper over hele landet her stengt, men det selges bensin på «svartebørsen», til ekstremt høye priser. Dette har ført til at mange skoler har måttet stoppe undervisningen. I tillegg mangler flere sykehus drivstoff til generatorene og må derfor stenge. Dette får store konsekvenser både med tanke på skadete etter jordskjelvet, men også behandlingen av covid-19 pasienter og vaksinasjon.

SOS-barnebyer utvider kapasiteten

- Vi jobber dag og natt for at ingen barn skal vokse opp alene, avslutter nasjonaldirektøren Faimy Carmelle Loiseau.

SOS-barnebyer i Haiti utvider tilbudene og kapasiteten i de verst rammete områdene og samarbeider med myndighetene om tiltak.

  • SOS-barnebyers kontor i Haiti har utvidet staben med fire psykologer og to sosialarbeidere.
  • Siden jordskjelvet har 250 barn og voksne fått psykososial støtte og annen bistand.
  • I de hardest rammete områdene i Les Cayes, Camp-Perrin og Maniche er lekeaktiviteter en del av de psykososiale støttetiltakene, der får barn en pause fra den utfordrende hverdagen. Det er 70 barn som hver dag får dette tilbudet.
  • Ytterligere to trygghetssoner er planlagt.
  • SOS-barnebyer har økt støtter til mat og andre nødvendigheter, i de hardest rammede områdene.
  • SOS-barnebyers medarbeidere jobber aktivt med å begrense smitten fra covid-19.