Gå til hovedinnhold

Gode vennskap gir god integrering

Integrering trenger ikke være vanskeligere enn at barn og unge blir kjent med hverandre gjennom felles interesser og aktivitet.

10. mai 2019

Hani Almossa (17) fra Syria og Awar Abdutkarim (17) fra Norge møttes gjennom SOS-barnebyers prosjekt, SAMMEN. Målet er at unge som har flyktet alene til Norge, skal bli kjent med norsk ungdom. 

– Jeg deltok i prosjektet fordi jeg ville ha flere norske venner. Vi ble godt kjent, og jeg ble mye flinkere i norsk, forteller Hani. 

Han kommer fra Syria og mener det å få gode venner og nettverk er avgjørende for å trives i et nytt land. Nå går begge guttene på Hersleb videregående skole. De møttes der ett år etter de var ferdige med SAMMEN-prosjektet. 

Det var hyggelig for Hani med et kjent fjes i skolegården.  

– Det var morsomt å se Hani igjen, forteller Awar som allerede hadde gått på skolen i ett år da Hani startet. 

På SAMMEN-samlingene trente de i fellesskap med flere andre ungdommer, i tillegg til å gjøre andre sosiale ting. Guttene trener fortsatt sammen, men henger ikke så mye i friminuttene. 

25 kommuner er med i prosjektet 

I SAMMEN jobber ungdommene i grupper med et selvvalgt prosjekt og mot et felles mål. Tanken med prosjektet er at ungdommene får mulighet til å skape nye relasjoner, bygge nettverk, bli kjent med sin nye kommune, utfordre seg selv og samtidig ha det gøy.

SAMMEN er et samarbeid mellom SOS-barnebyer og norske kommuner. SOS-barnebyer bidrar med veiledning, mens kommunen har ansvaret for selve gjennomføringen av prosjektet.

Basert på interesser og ønsker dannes grupper på seks, tre norske ungdommer og tre som er nye i kommunen. Gruppen bestemmer selv hva som skal være deres prosjekt, og de skal gjennomføre det som en gruppe. En veileder og kommunen bistår så langt det trengs. Engasjert ungdom er avgjørende for at prosjektet lykkes. 

25 kommuner over hele landet er nå med i prosjektet, blant annet Asker, Lillehammer, Nesodden, bydel Bjerke i Oslo og Levanger. På slutten av prosjektet får alle deltakerne en attest fra kommunen som kan være god å vise til når de etter hvert skal på jobbjakt i nærmiljøet. 

Planer for fremtiden 

Hani og Awar har store planer for fremtiden og gleder seg til å bli ferdige på videregående skole. Hani skal bli bilmekaniker. 

– Neste år skal jeg gå på en annen videregående skole og lære meg å bli bilmekaniker. Jeg liker å jobbe med biler, forteller han. 

Awar er glad i teknologi. 

– Jeg skal bli dataingeniør. Det er en god grunnutdannelse, jeg kan gjøre mye med den bakgrunnen. Også har jeg lyst til å bli sjef, sier Awar som skal fullføre videregående på to år. 

Her finner du mer informasjon om SAMMEN.