Gå til hovedinnhold

Gleden over å glede

Frivillige fra SOS-barnebyer i Trøndelag arrangerte aktivitetsdag og brukte solsikkefrø for å gi ukrainske flyktningbarn et avbrekk fra livet på mottak.

03. juni 2022

– Jeg har lenge tenkt på hva vi kan gjøre for de ukrainske flyktningene som har kommet hit til Stjørdal og Trøndelag, sier Siv Grethe Aarnes, distriktsleder for SOS-barnebyer i Nord-Trøndelag.

I år som så mange år tidligere markeres solsikkeaksjonen blant de frivillige i SOS-barnebyer. Over det ganske land vokser det opp nydelige solsikkeåkre. Med rett pleie og stell strekker de solgule blomstene seg ut i sin fulle lengde.

– For oss er solsikken et symbol på omsorg. God omsorg er det solsikken trenger for å vokse og ha det bra, akkurat slik barn gjør. Når vi vet at solsikken er Ukrainas nasjonalblomst, tenkte jeg at vi kan ikke ha en solsikkeaksjon i år uten å ha fokus på Ukraina og det som skjer der. Jeg synes den koblinga ble veldig fin, fortsetter Siv Grethe Aarnes.

Barn og voksne planter solsikkefrø i jorda.
Dagen startet med at alle sådde solsikker i den enorme åkeren. Til høsten når disse har vokst seg høye, skal de selges til inntekt for det arbeidet SOS-barnebyer gjør i Ukraina.

Med på noe spesielt

Aarnes er overbevist om at samarbeid med andre frivillige organisasjoner er nøkkelen for å lykkes med frivillige initiativ. Selv om man ikke er mange i utgangspunktet, kan man få til virkelig bra ting når man samarbeider på tvers. Både Røde Kors, Miljøagentene og Frivillighetssentralen i Stjørdal ble med for å arrangere en aktivitetsdag på Fulseth, økologiske gård for flyktninger i Stjørdalen, Malvik og Trondheim. På flyktningmottakene her bor det mange ukrainske barnefamilier som venter på å bli bosatt.

– Vi var nesten 80 personer tilsammen. Alle barna som bodde på flyktningmottak var med. Takket være penger vi fikk fra SOS-barnebyer sentralt og støtte fra Sparebank1s samfunnsutbyttemidler, fikk vi satt opp busser og transportert alle fram og tilbake. Vi fikk også tak i flere tolker. Dagen startet med at alle sådde solsikker i den enorme åkeren. Det var tydelig at de ukrainske barna satte veldig stor pris denne aktiviteten. Til høsten, når disse har vokst seg høye, skal de selges til inntekt for arbeidet SOS-barnebyer gjør i Ukraina. 

Etter å ha spist god mat sammen, var det natursti med ulike premier, mulighet for å kose med kyllinger og sauer, mate griser, leike sammen og grille kanelboller på bål. Også de norske barna som var der gjennom Miljøagentene kjente nok på at de var med på noe spesielt.

– De visste at dette var barn som kom fra krig og som ikke kunne bo i sitt eget land. Det var veldig mye omsorg fra de norske barna. De brydde seg ikke noe om at de ikke kunne hverandres språk, men brukte bare kroppsspråket. Det ble en utrolig fin dag med veldig god stemning med så glade og fornøyde unger. Som både syntes det var godt å være sammen, og ikke minst få et avbrekk fra tilværelsen på flyktningmottak.

En gutt i blå genser og bukse mater en svart sau med store horn.
Barna kunne være med på mange aktiviteter: Natursti med ulike premier, mulighet for å kose med kyllinger og sauer, og mate griser.

Vil gjøre det igjen

For Aarnes ble det en strålende opplevelse å få være på å arrangere en dag som betød så mye for noen andre.

– Jeg tenker ennå på hvor fin den dagen ble, og lurer bare på når vi kan gjøre noe tilsvarende igjen. Vi har lyst å få til flere opplevelser for flyktningbarna som bor på mottak.

Siv Grethe Aarnes, distriktsleder for SOS-barnebyer i Nord-Trøndelag og mannen, Espen Aarnes.
Siv Grethe Aarnes, distriktsleder for SOS-barnebyer i Nord-Trøndelag og mannen, Espen Aarnes.

SOS-barnebyer har frivillige over hele landet som har lange tradisjoner for å skape positiv aktivitet i eget lokalsamfunn. I prosjektet SAMMEN-lokalsamfunn bidrar de til å forene de lokale kreftene til det beste for barn og familier i sårbare livssituasjoner.

Les mer om SOS-barnebyers frivilligarbeid.