Gå til hovedinnhold

Rekordmange deltagere på årets første samling!

Lørdag den 25. mars hadde UngSOS samling i Mariboes gate 13. Vi tok imot over 25 unge som hadde lyst til å dele sin lidenskap for frivillighet og lære mer om oss.

Tekst: Stine Olsen

Siden vi, ungdomsgruppa til SOS-Barnebyer, var stiftet i 2015, har mange engasjerte ungdom vært med på å spre glede. På grunn av korona pandemien, har UngSOS opplevd en nedgang i frivillige. Derfor er det viktig for oss å nå unge som har lyst å komme seg ut igjen. Ved hjelp av etablerte medlemmer og litt markedsføring, ble samlingen en stor suksess.

Vi startet ved å møtes i lokalene mellom halv ni og ti for registrering. Der mottok alle gratise goder som t-skjorter, handlenett med mellombar, refleks og bokmerke, samt nøkkelbånd med navnekort. I lokalet var det et bord med forskjellig snacks, som man kunne ta før foredragene startet og i pausen. Her møtte mange nye personer for første gang og utviklet vennskap.

Første foredrag var holdt av Tina som er rådgiver for ungt engasjement og ansvarlig for UngSOS. Hun introduserte oss og hva vi driver med, svarte på spørsmål og satte tonen for resten av dagen. Videre snakket Jon, en representant fra SOS-Barnebyer, om arbeidet deres med gatebarn. Dette er et relativt nytt fokus for organisasjonen, som er i en endringsfase. Før har SOS bygget barnebyer i utsatte land. Dette gjøres ikke lengre. I stedet er målet å få barn tilbake til familiene sine, om mulig. Det drives fortsatt barnebyer for barn som ikke har noen andre plasser å dra. Disse er bemannet av lokale ansatte i SOS-Barnebyer, i samarbeid med myndighetene i landet.

SOS-Barnebyer jobber ikke bare i utlandet. Norge har også barn som trenger kjærlighet og omsorg. Dette ble forsterket av historien til Abdinor, som holdt foredrag om seg selv og frivillighet. Han kom til Norge som barn og opplevde omsorgssvikt, vold og usikre hjem de første årene i landet. For han og søsteren, var barnevernet den første steget til et bedre liv. På grunn av nøkkelpersoner han møtte på barnehjem og fosterhjem, knyttet han bond som fortsatt er sterke i dag. En god gjerning fra en person kan forandre livet til noen, noe som Abdinor har kjent på selv. Han var nemlig frivillig for Tøyen Sportsklubb. Klubben startet som en nabolagsklubb og protestaksjon mot manglende fritidstilbud. Uten de frivillige ville ikke mange barn og unge i tøyenområdet hatt en plass å være, leke og drive med sport. Som Tøyen Sportsklubb, kan frivillige i UngSOS hjelpe personer til å komme seg ut, bygge relasjoner og få gode opplevelser.

Bilde av tre frivillige hos SOS-barnebyer, som snakker sammen. Foto: SOS-barnebyer
Noen frivillige prate rmed Abdinor

Som mange på samlingen forstod, så er det et hav av måter man kan gi på ved å være frivillig i UngSOS. I tillegg er det flere fordeler. Leder for styret Aurora forklarte hvordan det er å være med i styret, hva man kan påvirke og hvordan man kan bli med. For tiden er det ikke så mange i styret, men det var flere av deltakerne på samlingen som viste interesse. Aurora snakket også om kampanjen barnehjemsturisme. Dette er den første kampanjen til UngSOS og det har vært noen opp og nedturer, med mye lærdom. Som frivillig kan man medvirke disse kampanjene og promotere hva man selv brenner for. Er man en del av styret er denne kraften enda større.

En annen fordel er muligheten til å være med på utveksling med Erasmus, et EU program som fremmer utdanning, trening, ungdom og sport i Europa. Dette snakket vår neste foredragsholder om, Stian, som tidligere har vært med i UngSOS og jobber nå for SOS-Barnebyer. Han har vært med på flere utvekslinger som en del av jobben hans. Det er mange som har lyst til å reise, oppleve nye land og samtidig jobbe for en god sak. Da er Erasmus det perfekte programmet. Ved å være med i styret, er mulighetene for å bli med på disse utvekslingene store. Stian snakket også om barn i Norge, som stillingen hans fokuserer på. Via utvekslingene fikk han mange nye ideer om hvordan han kan gjøre jobben sin bedre. Etter Stian hadde vi ungdomsambassadører fra Kosovo og Albania på video som fortalte om deres arbeid, som ble en liten smak på hvordan vi kan inspireres av unge i andre deler av Europa.

 Tre frivillige fra SOS-barnebyer spiller foosball i pausen. Foto: SOS-barnebyer
Frivillige spiller litt Foosball i pausen. Foto: SOS-barnebyer

Selv om det var mange interessante foredrag, ble folk slitne. For å hjelpe med dette fikk alle spandert lunch fra Bastard Burgers. Det var en burger og pommes frites hver. De som hadde matpreferanser og allergier fikk selvfølgelig alternativer. Vi hadde også en time med oppgavestasjoner hvor deltakerne gikk gjennom seks forskjellige rom med varierte oppgaver. I et rom fikk vi som oppgave å ta det mest kreative bildet og i et annet skulle vi skrive ned hva som engasjerer oss. Da gruppene var tilfeldig delt opp, ble flere av deltakerne kjent med hverandre og snakket med noen som de kanskje ikke vanligvis ville gjort.

Vinnerne av kreativt bildekonkurranse. Foto: SOS-barnebyer

Det de fleste gledet seg til mest, var selvfølgelig konserten og foredraget med artisten SALTI. Vi så en kort film om SALTI og hans liv. Han har hatt en hard oppvekst og flere resonnerte med budskapet. Vi fikk høre to sanger som rørte rommet. Etter konserten fortalte SALTI om seg selv, hvordan han ble til den personen han er i dag og svarte på spørsmål. Til slutt snakket han med deltakerne og avsluttet en fantastisk samling.

SALTI holder foredrag og svarer på spørsmål. Foto: SOS-barnebyer

Da klokken ble 17:30, var det på tide å tenke på middag. Hele gjengen ble tatt med til Taverna’n hvor det hadde blitt bestilt pizza til alle. Her minglet folk den siste tiden, samtidig som de koste seg med god mat. UngSOS håper alle deltakerne hadde en flott samling og er så glade for at så mange kom. Vi gleder oss til neste gang!

SALTI holder en liten konsert for frivillige hos SOS-barnebyer. Foto: SOS-barnebyer