Gå til hovedinnhold

Frivilligheten i It Takes a Village-prosjektet - en introduksjon

It Takes a Village er SOS-barnebyers svar på hvordan vi kan mobilisere alle de gode kreftene i et lokalsamfunn til det beste for barna som bor der. Prosjektet har flere underprosjekt - et av de handler om frivillighetens bidrag.

Kort oppsummering fra inspirasjonsmøte 6. april

  • Prosjektleder Ragnhild Stadheim holdt en introduksjon om prosjektet It Takes a Village. Hvis du er interessert i å lese mer om de andre underprosjektene se her
  • Når vi her snakker om It takes a Village (It takes) tenker vi på hvordan frivilligheten kan bidra inn til å mobilisere rundt barn og unge i eget lokalsamfunn.
  • Som et eksempel på en slik mobilsering, presenterte distriktsleder i Østfold May Gander samarbeidsprosjektet som SOS-barnebyer Spydeberg deltar inn i  - Sammen for Spydeberg.
  • For å klargjøre hva It takes er og hva det ikke er, har vi laget en Q&A her 

Inspirasjonsmøte 4. mai

Frivilliggrupper som finner prosjektet interessant bes begynne å tenke litt på:

  • Hvilke aktiviteter finnes allerede i vårt lokalsamfunn.
  • Har  frivilligsentralen oversikt over samarbeidsprosjekter i lokalsamfunnet.
  • Hvilke organisasjoner har vi i vårt lokalsamfunn, og hvilke kan vi samarbeide med.
  • Hvilke aktiviteter tenker vi kan være aktuelle for vårt lokalsamfunn og for vår frivilliggruppe.

Tips til aktiviteter som kan falle inn under It takes:

Det er opp til den enkelte frivilliggruppe om den ønsker å skape lokale aktiviteter som kan falle inn under It takes. Det vil etter neste møte bli opprettet en egen side for slike aktiviteter i ressursbanken, der vi vil legge til tips til aktiviteter og forslag til hvordan man går frem i sitt lokalsamfunn.

  • Bevisstgjøringskampanje - bli med å synliggjøre kommunens utfordringer for å sikre alle barn en trygg oppvekst. Skriv et leserinnlegg, still spørsmål til lokalpolitkere eller på annen måte bidra til å vise hva som er bra og hva som kan bli bedre i ditt lokalsamfunn.
  • Lag en hyggelig aktivitet for barn og unge i lokalsamfunnet. Dette kan være en solsikkeaktivitet eller annet som bidrar til å skape positivitet, og som inkluderer alle.
  • Sjekk ut hvilke aktiviteter som allerede finnes i ditt lokalsamfunn og som arrangeres av f.eks frivillighetssentralen.
  • Samarbeid med andre lokale organisasjoner - enten om enkeltaktiviteter eller inviter til et myldremøte sammen med frivillighetssentralen for å lufte interessen for et samarbeidsprosjekt a la "Sammen for Spydeberg". 

Q & A

  • Hva er "It takes"?

«It takes» prosjektet har som mål å mobilisere innbyggere i norske kommuner til å løfte blikket. For å sikre at alle barn og unge får en god oppvekst i kommunen, er det viktig at alle bidrar med lite eller stort. At flere bryr seg, inviterer inn, og tilbyr støtte, øker sjansene for tidlig innsats og bidrar til at alle kan få ta del. 

«It takes» er et prosjekt i fire deler som ønsker å engasjere alle deler av en kommune, fra administrasjonen, til skole og barnehage, næringsliv og ikke minst frivillighet.  

Når vi referer til «It takes» videre i dette dokumentet tenker vi på de frivillige sin rolle inn i dette prosjektet. 

  • Hva er "It takes" ikke?

Prosjektet eller aktiviteter under prosjektet skal ikke erstatte kommunale tjenester og kommunalt ansvar, eks. barnevern, NAV, BUP o.l.  

Målsetning er at frivilligheten har en mulighet til å bidra med noe ekstra som kommunen ikke har mulighet til å omfavne. Vi tenker her på ulike aktiviteter som bidrar til å skape bevissthet om og løsninger på utfordringene rundt barn i utsatte livssituasjoner. Se også spørsmål 4. og tips til aktiviteter.   

  • Må SOS-barnebyer ha et samarbeid med kommunen for at de frivillige kan starte «It takes» prosjekter? 

Nei, det må de ikke. «It takes» kan starte hvor som helst i kommunen. Det kan begynne med kommuneadministrasjonen, med skolene eller med frivilligheten. Og så bygge seg opp eller utover. 

Dersom du er usikker på hvor du skal starte eller hvem du burde snakke med, så ta gjerne kontakt med SOS-barnebyer, så kan vi sammen finne ut hvordan vi skal gå frem videre. 

  • Hvilken rolle har frivilligheten i prosjektet? 

Det er opp til den enkelte frivillig og frivillig gruppe hvor mye man ønsker å gjøre. Alt fra små til større prosjekter er like viktige og velkomne. Frivilligheten sitt fokus er å fremme SOS-barnebyer sitt arbeid, og samtidig også kunne bidra inn til sitt lokalsamfunn. Etter inspirasjonsmøte 4. mai vil det bli laget oversikt over forslag og ideer til noe av det dere kan gjøre. Se også ovenfor; tips til aktiviteter.

  • Hvordan er ansvarsfordelingen i «It takes»? 

SOS-barnebyer har tatt initiativ til prosjektet og bidrar som veileder og med støtte i prosessen ved oppstart av nye prosjekter. Det er sekretariatet som følger opp deltagende kommuner, og kommunene har ansvaret for gjennomføringen av selve prosjektet. Frivilliggrupper som ønsker å bidra med aktiviteter i lokalsamfunnet (om dette er i samarbeid med kommunen, enkeltstående aktivitet, eller i et samarbeid med andre lokale organisasjoner (a la Sammen for Spydeberg), har ansvar for tilrettelegging og gjennomføring av aktiviteten/prosjektet. 

  • Må jeg ha politiattest? 

Det kommer an på. Skal du arrangere eller gjennomføre prosjekter der du eller andre frivillige er i direkte kontakt med barn og unge under 18 år, så må dere ha politiattest. 

Skal du arrangere arrangement der dere støtter andre som er i direkte kontakt med barn og unge, eller dere har kampanjer, bevisstgjøringseventer, presentasjoner etc er det i utgangspunktet ikke nødvendig med politiattest.  

  • Hvem skal jeg ta kontakt med dersom jeg ønsker å gå i gang med prosjekter i kommunen min? 

Som frivillig er det en god ide å ta kontakt med den lokale frivilligsentralen for å høre litt om hvilke tilbud som allerede finnes og hvilke behov der er som man kan hjelpe med. Frivilligsentralen har ofte god oversikt over prosjekter og kan kanskje bidra som en igangsetter og støttespiller til nye samarbeidsprosjekter.  

Lurer du på hvor din nærmeste frivilligsentral er? https://frivilligsentral.no/register