Gå til hovedinnhold

Bruktbutikker for barnebyene

Hva har Tustna og Fredrikstad til felles? Mens sistnevnte ligger ved Glommas utløp og er den største byen i Østfold, finner man øya Tustna på vestkysten i Aure kommune, Møre og Romsdal. Flere hundre kilometer skiller dem altså, der de ligger på hver sin side av Norge, men de er faktisk begge hjem til flotte bruktbutikker drevet av engasjerte frivillige i SOS-barnebyer.

05. oktober 2015

Aktiv frivillighet

Frivilliggruppen på Tustna er relativt ny, og startet med to damer, to partytelt og et bruktmarked på slutten av sommeren i 2011. Siden har gruppen vokst til seks medlemmer som fortsatt arrangerer markedet hvert år, nå i gymsalen til barneskolen på Leira. Gruppen i Fredrikstad har holdt på litt lenger og feirer hele 20 år med frivillig engasjement denne våren. Innsamlingen til SOS-barnebyer startet i 1995 med «kaffe-tier’n» - donasjoner som gikk rett i kassa ved hvert møte. Denne tradisjonen holder de stadig gående den dag i dag. I tillegg organiserer de blant annet kortsalg, konserter og bøttelotterier, og de fikk til og med en brannbil med seg for å underholde barna i forbindelse med et stort arrangement i Borgehallen. 

- Alles motto er nok: Det vi kan, det gjør vi, understreker styremedlem i Fredrikstad, Bente Hammer.

Frivillige for SOS-barnebyers bruktbutikker i Fredrikstad og på Tustna

Gjengen i Fredrikstad arrangerer også loppemarkeder og neste er planlagt i slutten av mai, mens årets bruktmarked på Tustna går av stabelen i midten av juli. Der er det i tillegg planlagt kafé, loddsalg og auksjon i løpet av helgen. Begge gruppene innrømmer at det ligger mye arbeid bak slike arrangementer. Det er krevende, men også artig og innbringende, og derfor har de alle blitt enige om å gjøre det igjen i år.

- Det er veldig moro å holde på med og vi er vel blitt hekta alle som én i gruppa vår, sier Gunn Leiren, gruppeleder på Tustna.

Ukentlig bruktsalg

Det er fortsatt en stund igjen før sommerens aktiviteter, men de frivillige hviler ikke på laurbærene av den grunn. Både i Fredrikstad og på Tustna drives det bruktutsalg til støtte for SOS-barnebyer hver eneste uke. Damene på Tustna holder til i inngangspartiet til butikken Hespetreet og deler lokalene med en hyggelig gjeng som selger husflidvarer. Tre dager i uken stiller frivillige opp for å selge diverse bruktgjenstander til øyens innbyggere.

- Det må være landets minste bruktbutikk, konstaterer Leiren.

Fredrikstad-butikken ligger i gågata midt i sentrum, og der selges det alt fra klær, leker og servise til bøker, lamper og diverse pyntegjenstander. Av og til er det også kake eller vafler til salgs for de som kommer innom. Gruppen får leie lokalet gratis av damen som eier det og de holder åpent hver torsdag og lørdag, samt andre dager hvis de har mulighet. De beskriver butikken sin som byens viktigste gjenbruk, og alle inntekter går uavkortet til SOS-barnebyer.

- Vi vet vi gjør en stor og viktig forskjell for mange på vår klode, konkluderer Hammer.

Fra Norge til Mwanza og Priština

Engasjementet til de over 500 frivillige over hele landet bidrar til å fremme det viktige arbeidet til SOS-barnebyer.

I likhet med mange andre aktiviteter arrangert av frivillige rundt omkring i Norge har bruktbutikkene i Fredrikstad og Tustna stor betydning – ikke bare bidrar de til å øke både synligheten til SOS-barnebyer og folkets bevissthet om utfordringer barn møter i forskjellige deler av verden, de samler også inn nødvendige økonomiske midler til barnebyene.

Alle inntekter samlet inn av fylkesforeningene tilsluttet Frivillige for SOS-barnebyer skal benyttes til å støtte SOS-prosjekter.

Foreningene velger fra listen over prosjekter som SOS-barnebyer Norge støtter på verdensbasis. Støtten som samles inn av de frivillige på Tustna går direkte til finansieringen av Mørehuset, en av familiehusene i den nye SOS-barnebyen i Mwanza, Tanzania. Barnebyen skal etter planen fullføres i år og vil bestå av 12 familiehus med plass til 120 barn.

Etter å ha støttet SOS-barnebyen i Tirana, Albania, siden oppstarten i 1995, har Pristina i Kosovo i år tatt over som hovedprosjektet til Fredrikstad-gruppen. Der støtter de SOS-familier, familiestyrkningsprogram og et senter for forlatte nyfødte i Priština. Ved siden av dette faste prosjektet sender de også støtte til steder hvor nøden er størst, som i år har vært Syria.

Ønsker du å bidra som frivillig i SOS-barnebyer? Les mer om vårt frivillighetsnettverk og ta kontakt med gruppeleder der du bor. Du kan også kontakte våre frivillighetskoordinatorer på frivillig@sos-barnebyer.no eller 23 35 39 00.