Gå til hovedinnhold

Nester – fra bestemor til supermamma

Støtte til familier i lokalsamfunnet

Etter at Nesters eldste sønn døde for syv år siden, overtok hun omsorgen for barna hans: Mzwandile og Alex. Fra før tok hun seg av fire andre barnebarn.

Nester Nkwanyane (68) har omsorgen for alle de seks barnebarna sine. En enorm oppgave for enhver enslig omsorgsperson, men Nester utmerker seg på flere måter.

Barna som ble igjen

Da Nesters eldste sønn døde for syv år siden, etterlot han seg Mzwandile (20) og Alex (22) i hennes omsorg. De var tenåringer den gangen.

Nesters datter reiste fra barna sine; Lindani (10), Ciniso (16) og Njabulo (17). Også Phiwa (9) ble etterlatt hos bestemoren da faren, Nesters yngste sønn, reiste til nabolandet Sør-Afrika for mange år siden. Ingen har hørt fra ham siden.

– Livet var veldig tøft, særlig de kveldene vi måtte legge oss uten å ha spist, forteller Nester.

Til sengs uten mat

Hun pløyde åkre og solgte fyringsved for å få penger til skoleuniformer og mat, men det var ikke tilstrekkelig. Takket være naboer i nærområdet kom hun i kontakt med en rådgiver i SOS-barnebyers familieprogram.

– I 2008 ble vi med i SOS-familieprogrammet i Siteki, da Mzwandile fortsatt gikk på barneskolen. Faren deres hadde nettopp gått bort. Det var veldig vanskelig å ta seg av alle barna alene, særlig etter at moren til Lindani, Ciniso og Njabulo reiste fra oss, forteller Nester.

Lysere fremtidsutsikter

Rådgiveren i SOS-barnebyer tok kontakt med familien etter å ha hørt hvordan de hadde det. – Det var så utrolig godt at guttene mine fikk hjelp til skolepenger, - uniformer og mat. Takket være familieprogrammet har livene våre blitt mye bedre. 

Mzwandile går nå siste år på videregående, mens Alex allerede har fullført college. I dag underviser han på en videregående skole. De fire yngste går alle på skoen. 

Nå ser jeg lysere på fremtiden, og tenker at vi skal klare oss på egen hånd. Vi spiser mat hver dag, og guttene er så flinke på skolen, forteller Nester. 

bilde

Hjelp til selvstendighet

Nester er deltaker i et prosjekt der de blant annet dyrker grønnsaker. Målet er å sørge for at hun og omsorgspersoner i samme situasjon kan få sårt tiltrengte inntekter.

– Hver morgen sørger jeg for at barna har gått på skolen før jeg drar på innhøstingsprosjektet. Siden det er vinter dyrker vi bare grønnsaker, og de trenger vann hver dag. Akkurat nå er det rødbeter, spinat, løk og tomater i hagen, men hvis salget går bra, kommer vi til å dyrke flere varianter, forklarer Nester. 

Prosjektet tok skikkelig fart da de fikk elektrisitet i 2014. Dette gjorde vanning fra brønnen mye enklere. I tillegg bidro prosjektet til høyere inntekter, så Nesters familie kunne spise sunnere. Siden barna hjalp til i feriene og helgene, fikk de erfaring med å jobbe med jordbruk.

– Takket være familieprogrammet til SOS-barnebyer klarer vi oss på egen hånd, og guttene er så flinke på skolen.

Fra foreldreløs til lærer

Alex (22) er nå ferdig med skolen, og ønsker å bidra til husholdningen, så familien hans kan bli selvstendige, enda raskere:

– Endelig kan jeg hjelpe familien min. Hadde ikke SOS-barnebyer bistått oss, ville jeg ikke vært lærer i dag. Jeg blir så glad når jeg ser hvor bra det går med brødrene mine, og er så takknemlig. Vi har også lært om innhøsting og produksjon, noe som er viktig kunnskap for alle, forteller Alex.

Bestemor er den nye ”moren”

Simile Ngubani, koordinator i SOS-familieprogram i Ka-Langa:

– Årsaken til at de fleste barna i Swaziland vokser opp hos sin bestemor, er kroniske sykdommer som hiv og aids hos foreldrene. Når så mange foreldre dør eller faller fra, fører det til at bestemødrene må ta over rollen som omsorgsperson. Fattigdom er svært utbredt i Swaziland, og mange flytter til de store byene for å søke arbeid, og lar barna være igjen, forteller Simile.

* Navnene er endret for å beskytte barnas personvern.

Les flere historier og se film om andre bestemødre som spiller en avgjørende rolle i barnebarnas liv her.