Gå til hovedinnhold

Belgia: Et sted å leke for barn som har flyktet

I et gammelt kloster driver myndighetene et senter for 130 flyktninger fra Ukraina. Blant dem er det rundt 40 barn og unge under 18 år. I september 2022 åpnet SOS-barnebyer i Belgia et tilbud kalt Knus ('koselig' på nederlandsk), for 25 barn under ni år.

Målet var å gi barna muligheter til å utvikle, lære og leke, og bygge eller styrke mestringsferdigheter. I tillegg ivareta behovene til foreldre og andre omsorgspersoner.

— Vi ønsker å skape et trygt sted hvor barn kan dele følelsene sine, og å gi dem en forutsigbar rutine som gjør hverdagen deres litt mer normal igjen.

Irma De Baets, koordinator for Knus

Å oppleve noe nytt hver dag

Tilbudet på Knus er fremfor alt et trygt miljø for barn å rett og slett være barn igjen. I krisetider har barn ofte ikke plass, fysisk eller mentalt, for å utvikle seg slik de normalt ville. Stress, traumatiske opplevelser og raskt skiftende forhold hindrer dem i å leke, noe som er avgjørende for utviklingen. Barn trenger et trygt sted med klare regler, omsorgsfulle voksne og stimulerende leker. Et sted å utforske og oppleve noe nytt hver dag.

— Vi ønsker å skape et trygt sted hvor barn kan dele følelsene sine, og å gi dem en forutsigbar rutine som gjør hverdagen deres litt mer normal igjen. Det kan hjelpe dem i gang med en sorgprosess og lære å håndtere følelsene sine, sier Irma De Baets, koordinator for Knus.

Tre gutter sitter på gulvet og spiller et brettspill. Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska
Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska

Nære relasjoner 

Barna deles inn i små grupper og hver gruppe har sine egne aktivitetsledere. Gruppene er faste, noe som gir barna mulighet til å bygge relasjoner med jevnaldrende og de voksne. Disse stabile og pålitelige relasjonene støtter dem i prosessen med å bearbeide de vonde opplevelsene.

— Livene til barn fra Ukraina har endret seg radikalt og de har en stor følelsesmessig bagasje. Det er bra for dem å glemme virkeligheten, selv i halvannen time, sier aktivitetsleder Gilles. — Mange har følt at de har mistet kontrollen på livet sitt. Her er det de selv som bestemmer. Hva de vil leke med.  Å kunne være til stede her og nå.

Ei jente sitter ved et bord og limer fargerike hjerter og bokstavene LOVE på et svart ark. Illustrasjonsfoto: Lydia Mantler
Illustrasjonsfoto: Lydia Mantler

— For å være ærlig har det barnevennlige rommet også forandret meg, fortsetter Gilles. — Jeg har fått et nært forhold til barna i gruppen min og ser frem til økten vår hver uke. Når jeg leser om flyktninger i avisene nå, ser jeg ikke en gruppe anonyme mennesker. Jeg ser disse seks barna jeg leker med.

Følger barna tett

Aktivitetslederne følger nøye med på hvordan barna har det. Etter hver økt fører de loggbok for hvert enkelt barn. Har barnet behov for ekstra omsorg, oppfølging av psykolog eller annen spesialist tas dette videre i samråd med foreldrene.

— Det er selvfølgelig også rom for dypere samtaler om ting som plager foreldrene.

Sier Irma, koordinator for Knus

Foreldre trenger også støtte

De som jobber på Knus organiserer også en støtte- og informasjonsgruppe for 20 familier. Støttegruppen hjelper foreldre til å klare å være gode foreldre, til tross for utfordrende forhold. — Vi diskuterer praktiske saker som utdanning og hvordan barnepass er organisert i Belgia. Men det er selvfølgelig også rom for dypere samtaler om ting som plager foreldrene, sier Irma, koordinator for Knus. — Foreldrene setter stor pris på dette – for dem er det starten på et sosialt støttenettverk som kan hjelpe dem med å gjenoppbygge livene sine i Belgia.