Gå til hovedinnhold

En SOS-families husholdningsbudsjett

Det er stor forskjell på husholdningsbudsjettene til SOS-familiene i ulike deler av verden. Flere steder er det også utfordringer med økte matvarepriser, kostbar strøm, dårlig tilgang på rent drikkevann og utgifter til sikkerhetstiltak.

For å få budsjettet til å gå opp har mange barnebyer kjøkkenhager, hønsegård og kyr, og solcelleanlegg som sikrer billig og stabil strøm.
Det er SOS-foreldrene som har ansvar for husholdningsbudsjettet til hver enkelt familie, og de må sørge for at det dekker alle utgiftene til en stor barneflokk. Hver måned får de utbetalt et beløp som skal dekke behovet for mat, klær og andre nødvendigheter, i tillegg til uforutsatte hendelser.

Bli med SOS-mor Chea Pisey fra Kambodsja på markedet, og se hvilke poster hun har på budsjettet sitt.

  • Skolemateriell. Barna trenger uniformer, kladdebøker og skrivesaker. I Kambodsja koster en skoleuniform rundt 150 kroner.

  • Løpende småutgifter til et nytt kjøkkenredskap, sengetøy eller håndkleder, dukker alltids opp.

  • Husholdningsartikler til rengjøring og hygiene. En tannbørste og en tannkremtube koster rundt 10 kroner.

  • Klær og sko til barna. Barna arver klær fra hverandre, det sparer både penger og miljøet, men innimellom trenger noen en trøye, ett par bukser eller nye sko.

  • Bursdag betyr gaver og ekstra stas – også i en SOS-familie. SOS-foreldre sørger for at alle barna i familien får en gave på dagen.

  • SOS-foreldrene har ansvar for innkjøp og tilberedelse av alle måltidene. En SOS-mor med ti barn i Kambodsja har rundt 70 kroner å bruke på middag til hele familien.