Gå til hovedinnhold

Drømte om å bli lege

Thao* og lillebroren Quy* kom til SOS-barnebyen i Viet Tri, Vietnam, da Thao var ti år gammel og Quy syv. SOS-moren Hai tok imot guttene med omsorg og kjærlighet, og det tok ikke lang tid før Thao tilpasset seg sin nye familietilværelse.

Han startet et nytt kapittel i livet sitt, med en ny mamma og nye brødre og søstre. Han begynte på skolen igjen, der han viste seg særlig flink i matte og litteratur. Han tok også del i diverse aktiviteter arrangert av barnebyen, som fotball, bordtennis og sjakk. Bordtennis var favoritten, og han ble til og med valgt med på bordtennislaget i en turnering for ungdomsskoler i hele landet.

Målrettet elev

Thao var en hardtarbeidende og ambisiøs elev. Mest av alt like han matematikk. Han studerte flittig, og mottok flere priser i mattekonkurranser både på kommunalt og regionalt nivå. I tillegg likte han biologi. Eksperimentene i laboratoriet fasinerte ham, og hans interesse for faget vokste med årene. Det samme gjorde drømmen om å bli lege.

Som følge av hans utrettelige innsats på skolebenken, besto Thao sine eksamener og kom inn på en prestisjetung videregående skole for flinke elever i Phu Tho provinsen. Her fortsatte han å utmerke seg, og vant blant annet førsteplassen i en biologikonkurranse for 11. klassinger i provinsen og andre andrepremie i den nasjonale konkurransen året etter. Sammen med ni andre elever i Phu Tho, fikk Thao så muligheten til å dra på utveksling til Japan.

En av Thaos første dager i SOS-barnebyen i Viet Tri, Vietnam.
En av Thaos første dager i SOS-barnebyen i Viet Tri.
Thao med SOS-søsknene og SOS-moren sin i barnebyen.
Thao med SOS-søsknene og SOS-moren sin i barnebyen.
Thao med sin nye kone på bryllupet deres, sammen med SOS-familien.
Thao med sin nye kone og SOS-familien i bryllupet.
Thao (tredje fra venstre på første rad) med vennene sine etter fullført studie.
Thao med vennene sine etter fullført studie.

Samfunnsengasjert

Thaos akademiske prestasjoner var såpass imponerende at han kom inn på medisinstudiet i Hanoi uten å måtte ta inngangseksamenen. Drømmen om å bli lege begynte å komme i oppfyllelse.

Etter to år på universitetet, begynte han i praksis som lege på sykehuset. Flere av hans pasienter slet med lidelser under vanskelige leveforhold, og Thao bestemte seg for at ønsket å gjøre mer for å hjelpe pasientene. Utover studiene og praksisen, meldte han seg derfor som frivillig for å gi medisinske konsultasjoner til avsidesliggende områder med manglende tilgang på helsetjenester.

Oppfylte barndomsdrømmen

Etter seks år, fullførte Thao medisinstudiet. Han ble uteksaminert med toppkarakterer i 2016, og begynte å jobbe på legevakten tilknyttet Vietnams endokrinologiske sykehus. Barndomsdrømmen om å bli lege ble oppfylt!

Thao giftet seg tidligere i vår. Både han og kona bor og jobber i dag i Hanoi.

*Navnene er endret av hensyn til personvern.