Gå til hovedinnhold

Drømmer stort

Somaliland

Med fem barn og fem barnebarn som Hodan er alene om å forsørge, var det hardt å få endene til å møtes. Et lån ble et avgjørende vendepunkt.

– Barna mine spiste en eller to ganger om dagen. Avhengig av om jeg hadde inntekt eller ikke. Det var krevende å tjene nok penger i butikken min til å kunne ha råd til mat til alle sammen. Hva ville du ha gjort om du var i min situasjon?

Det retoriske spørsmålet har ingen åpenbare svar i kystbyen Berbera i Somaliland, et av verdens fattigste land. Hodan har mistet både sin egen mann, sin sønn og svigerdatter, og sitter igjen med ansvaret for til sammen ti barn mellom fire og 16 år. Den lille boden hvor hun selger grønsaker ga ikke nok inntekter, og Hodan ble nødt til å velge hvilke barn hun hadde råd til å sende på skole.

På et år har alt likevel snudd. Hodan ble med i SOS-barnebyers familieprogram, og fikk et lån på 500 dollar til å utvide bedriften sin. I dag driver hun både en butikk og en restaurant i tillegg til matboden med ferske grønnsaker.

– Pengene vi fikk låne gjennom SOS-barnebyer har løftet oss til der vi er i dag. De støttet meg i en vanskelig periode i livet mitt, og nå har jeg klart å overvinne utfordringer som jeg ikke hadde fått til på egenhånd, sier Hodan.

Hodan med barn og barnebarn får søtte gjennom SOS-barnebyer. Foto: Lydia Mantler

Hodan har jobbet hardt for å holde familien samlet og trygg

Vil utvide bedriften

Halvparten av barna i Somaliland går ikke på skole, hovedsakelig på grunn av fattigdom og sult. Nå går alle de ti barna til Hodan på skole. Det er litt av en prestasjon.

– Jeg er glad for at vi nå ikke har noen store problemer. Barna har mat å spise, klær å ha på seg og de er glade. Vi er på et godt sted.

Selv om businessen virkelig har tatt seg opp for Hodan, har hun ingen planer om hvile på laurbærene. I stedet har hun spart opp penger og kjøpt seg en bil, sånn at hun kan kjøre rundt med matvarer som hun selger fra bilen.

– Jeg lærte å kjøre bil rett og slett bare ved å prøve meg frem i tre dager. Den fjerde dagen kjørte jeg på motorveien, og tok med is til skolene som jeg solgte til studenter. Denne bilen har tjent meg godt.

– Jeg er glad for at vi nå ikke har noen store problemer. Barna har mat å spise, klær å ha på seg og de er glade. Vi er på et godt sted.

Hodan

Hodan har jobbet hardt for å holde familien samlet og trygg. Når hun blir spurt om fremtiden, løfter hun hendene høyt opp for å vise hvor store drømmene hennes er.

– Jeg vil skalere opp virksomheten og kjøpe en ny bil med større bagasjerom så jeg får plass til enda flere ting som jeg kan selge. Jeg ønsker at barna skal fortsette med utdannelsen til de er ferdige på høyeste nivå. Jeg vil at de skal lykkes, løse utfordringene sine, jobbe og til og med åpne en restaurant. Jeg skal lære dem hvordan de skal gjøre det. Jeg håper å fortsette, og jobbe sammen med dem resten av livet.

Hodan foran butikkken sin. Foto: Lydia Mantler
Hodan driver både en butikk og en restaurant i tillegg til matboden med ferske grønnsaker.
Den beste løsningen for å sikre barn en god oppvekst med stabil omsorg, er å styrke familier som sliter.

SOS-familieprogram

  • SOS-familieprogram jobber med familier som trenger støtte for å kunne ta seg godt av barna. Dette gjøres i tett samarbeid med lokale myndigheter, helsestasjoner, organisasjoner og frivillige.
  • Familiene får blant annet foreldreveiledning, helseoppfølging og støtte både til utdanning og til å komme i arbeid.
  •  Til sammen bidrar disse tiltakene til å forhindre familieseparasjon, bedrer familienes mentale helse, boforhold, gir tilgang til skolegang og jobb, slik at familiene til slutt klarer seg på egenhånd og skrives ut av programmet.
  • I 2021 fikk nesten en halv million barn og voksne en bedre hverdag gjennom støtten de fikk i SOS-barnebyers forebyggende program.