Gå til hovedinnhold

Den bærekraftige familien i Huambo

– Jeg trodde ikke at jeg hadde sjans til å klare meg uten familieprogrammet. Nå står jeg på egne ben og kan gi barna mine en fremtid. De spør om de kan bli lærere når de blir store – og jeg sier ja, selvsagt er det mulig, sier Dominga.

Føttene må vaskes før skolestart. De tre eldste døtrene går på Cambiote skolen, som fagforbundet har finansiert. Foto: Turid Weisser
Føttene må vaskes før skolestart. De tre eldste døtrene går på Cambiote skolen, som fagforbundet har finansiert.

En viktig del av arbeidet til Fagforbundets SOS-barneby er å skape en trygg og omsorgsfull oppvekst for barn i utsatte familier i Huambo. Det innebærer blant annet støtte til å skaffe familier inntekt og sørge for at barna får skolegang. Fagforbundet finansierte også etableringen av Cambiote skole, som myndighetene nå i vesentlig grad dekker driften av. På denne skolen går døtrene til Dominga – Julieta (8), Adelina Ndongwa (13) og Maria (15).

Dominga og døtrene bodde i dette huset sammen med søsteren til Dominga og hennes familie. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Dominga og døtrene bodde i dette huset sammen med søsteren til Dominga og hennes familie.

Ingen skole når alt rakner

Skolegang er ingen selvfølge for barn i Angola. Skoleutstyr koster penger, 24 prosent av barna er involvert i barnearbeid og mange barn mangler ID-papirer og har derfor ingen rett til skoleplass.  

Dominga fikk selv en brå avslutning på sin skolegang i 4. trinn på grunn av borgerkrigen i landet, og det har alltid vært en prioritet for henne at barna skulle få gå på skole. Men da mannen døde og hun ble aleneforsørger, fikk hun store problemer med å skaffe nok inntekter til å dekke familiens behov. Det var ikke en gang penger til mat. 

Stabil inntekt alfa og omega

Det er avgjørende å ha en jobb som gir stabil inntekt for å kunne:

  • betale husleien i tide
  • kjøpe seg en tomt å bygge hus
  • ha penger til legesjekk og medisiner hvis barna blir syke
  • kunne sette tre måltider på bordet hver dag
  • kunne sende barna til skole

Da SOS-familieprogrammet ble igangsatt i 2008 var Dominga og jentene blant de første som ble med. Som alle familier fikk de en egen plan med mål og tiltak. Det startet med å skaffe næringsrik mat og skolegang til jentene. 

Utdanning som gir jobb og inntekt

Dominga har tatt voksenopplæring for å kunne henge med og hjelpe barna med skolearbeidet. Hun fikk også mikrolån til å starte en liten butikk hjemmefra og startet med å selge fisk. Nå selger hun dagligvarer. Hun øyner håp for at barna kan få en ordentlig utdanning.

Undervisning innen praktiske fag for unge og yrkesopplæring til omsorgspersoner er svært verdifullt, siden det gir dem kompetanse som gjør det lettere for dem å få fast jobb eller starte opp for seg selv

Domingas yngste datter går i SOS-barnehagen i Huambo. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Domingas yngste datter går i SOS-barnehagen i Huambo.
Dominga har tatt voksenopplæring for å kunne henge med og hjelpe barna med skolearbeidet. Foto: Turid Weisser
Dominga har tatt voksenopplæring for å kunne henge med og hjelpe barna med skolearbeidet.

– Jeg vil hjelpe barna slik at de kan studere. Barna mine drømmer om å bli lærere. De spør om det lar seg gjøre – og jeg sier ja, selvsagt er det mulig. Det er godt å kunne gi barna mine en god og trygg fremtid.

Dominga, trebarnsmor som nå klarer seg selv.

Tilbakebetalte lånet

Dominga har betalt tilbake lånet hun fikk, familien klarer seg selv og er faset ut av familieprogrammet.

– Tidligere hadde jeg ikke penger nok til å kjøpe mat til oss. Nå står jeg på egne ben og mangler ikke stort. Jeg trodde egentlig ikke at jeg hadde sjans til å klare meg uten hjelpen fra familieprogrammet. Det var jo feil, sier hun og smiler.

Domingo hjelper andre

Selv om Dominga og jentene ikke lenger får hjelp fra familieprogrammet, er hun Dominga fremdeles delaktig, som frivillig.

– Jeg ville at flere familier skulle få den muligheten vi fikk. Derfor er jeg frivillig for SOS-barnebyer og hjelper andre utsatte familier i familieprogrammet.