Gå til hovedinnhold

Grip muligheten til å gi barn som Dasha håp

Dasha (5) kjenner ingen annen hverdag enn den som er fylt av konfliktens grusomheter.

Den væpnede konflikten i Øst-Ukraina har pågått siden 2014. Dashas og hennes lille familie har levd i konstant frykt i årevis. De er også sterkt preget av at den ene søsteren og bestemoren døde i en familietragedie. Dasha bor nå sammen med moren og den andre søsteren i et falleferdig hus i utkanten av byen Stanista Luhanska. De har ikke vannforsyning, toalett inne eller kjøleskap, og vintrene blir kalde. Veggene og de få møblene er dekket av fett og sot.

Dasha står på kjøkkenet ved siden av vedkomfyren. Det er slitt, sot og fett overalt.

Slet med å ta vare på barna

Da SOS-barnebyer kom i kontakt med familien var Dasha og søsteren hennes underernært. De hadde begrenset språk og var aggressive som følge av alt det vonde de har opplevd. Alenemoren Olga hadde ingen inntekt, og slet med å ta vare på barna.

Å bearbeide traumer

Familien får nå hjelp med mat, hygieneartikler og klær. Men det aller viktigste er at de små jentene får psykologisk oppfølging for å bearbeide traumene. De har også fått plass i en barnehage. Olga får rådgiving med tanke på jobbsøking, støtte i foreldrerollen slik at hun klarer å bli en enda bedre mor. Den lille familien og også fått bistand for å utbedre hjemmet.

- Jeg er veldig glad for hvordan ting har utviklet seg.

Olga, Dashas mamma
Dasha og mamma er ute i snøen. De holder hverandre i hendene og ser på hverandre.

- Jeg er veldig glad for hvordan ting har utviklet seg, forteller Olga. Mat og det at barna får hjelp til å håndtere det vonde betyr aller mest for meg. Nå har jeg endelig et håp om at de skal få en så normal barndom som mulig. Det hadde jeg aldri trodd ville kunne skje, avslutter hun rørt.

Les mer om sitasjonen i Ukraina og SOS-barnebyers arbeid i byen Stanitsa Luhanska.

Grip muligheten til å gi flere barn håp

I krig og konflikter er det alltid barna som rammes hardest. DU kan skape et vendepunkt i livet for barn som Dasha.

Bli SOS-fadder

5 gode grunner til å bli fadder

1. Du forandrer barns liv! Barn uten omsorg får en trygg familie å vokse opp i og en god fremtid, takket være dine bidrag som fadder. 

2. Du blir mer lykkelig! Det er forsket på at det å gi utløser lykkehormoner og øker livskvaliteten. Som fadder gir du til noen som trenger det hver måned og det gir en god følelse. 

3. Du får noe å dele med barna! Enten du har egne barn, bonusbarn eller barnebarn er dette en kjempefin anledning til å dele noe om verden rundt dem. Du får bilder og tegninger, og du kan også skrive til fadderbarnet ditt om du ønsker det.  

4. Du lærer noe nytt! Som fadder kommer du tettere på mennesker fra et helt annet sted i verden. Du lærer nye ting om barneomsorg, oppdragelse, bistandsarbeid og andre kulturer. 

5. Du vet at du gjør en forskjell! Pengene du gir brukes der det er størst behov, på den måten hjelper du enda flere barn og gjør verden til et bedre sted.   

Tallene som teller

83 % til barna

83 % til barna

16 % til nye midler

16 % til nye midler

1 % til administrasjon

1 % til administrasjon

Fakta om situasjonen i Ukraina:

  • Tusenvis av familier i konfliktherjende Øst-Ukraina sliter økonomisk.
  • Korona har forverret den langvarige humanitære krisen ytterligere. FN anslår at 3,4 millioner mennesker har behov for hjelp i 2021. Det er de eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne, familier med enslige mødre og barn som er blant de mest utsatte. I tillegg kommer 340 000 internt fordrevne som lever under uverdige forhold.
  • Mange familier i Ukraina sliter på grunn av nedstenginger i samfunnet. Om lag 80 prosent av husstandene har ingen inntekt, og over 40 prosent har minst ett familiemedlem som har mistet jobben siden pandemien startet. Ifølge studie FN nylig gjennomførte kan koronakrisen føre ni millioner mennesker ut i fattigdom.
  • Helsetilbudet i landet har fra før mange svake sider og det er store utfordringer innenfor dette området. Pandemien gjør situasjonen enda verre og tusenvis av mennesker mangler tilgang til medisiner og grunnleggende helsetjenester.

Kilde: OCHA Humanitarian Snapshot oktober 2020