Gå til hovedinnhold

Brasil: Tusenvis rammet av flom

Over 600 000 mennesker rammet av oversvømmelser i delstaten Bahia i nordøst-Brasil.

04. januar 2022

Dette er den verste flommen delstaten har opplevd på 35 år. 50 byer er berørt, 27 000 mennesker har mistet hjemmet sitt og så langt har 24 menneskeliv gått tapt. Det fryktes at tallene vil øke i dagene som kommer.

Kaotiske tilstander

I en vanlig måned i desember faller det ca 50 millimeter regn i Bahia. I desember 2021 falt det 250 millimeter regn – fem ganger så mye som normalt. I de 141 kommunene som er berørt – de fleste av dem fattige – er situasjonen kritisk. Innbyggerne står nå overfor utfordringer som sult, mangel på vann, sykdom og en økende fare for voldshendelser.

Foto: Governo do Estado da Bahia
Tusenvis har måttet flykte fra hjemmene sine.

De direkte skadene av flom er ikke bare akutte, men vil også ha ringvirkninger i lang tid fremover. Ødeleggelse av kritisk infrastruktur som veier, tilgang på strøm og elektrisk kommunikasjon, skade på bygninger og miljøskader er bare noen av konsekvensene. Med bistand og nødhjelp kan man begrense omfanget.

Vi må heller ikke glemme de negative helsevirkningene som følger. Angst og generell utrygghet oppstår ofte etter slike livsforandrende hendelser.

Hjelp til barn og familier som er rammet

SOS-barnebyer i Brasil har satt i gang ulike nødhjelpstiltak:

  • Trygghetssoner for barn. Her vil barn få mat, undervisning og fritidsaktiviteter for å redusere den følelsesmessige skaden katastrofer vanligvis har på barn. Å få tilbake en så normal hverdag som mulig er en viktig del av traumebehandlingen for barna.    
  • Provisoriske lokaler som gir tilgang på datamaskiner og internett, slik at de rammede kan ha kontakt med venner og familie, kopiere viktig dokumenter, samt registrere seg for offentlige tjenester og bistand.
  • Tilgang på psykolog, humanitær hjelp og essensielle hygieneartikler. Videre vil hver familie, i samarbeid med fagfolk, sette sammen en handlingsplan for hva som trengs for å komme tilbake til hverdagen.