Gå til hovedinnhold

– Bekymret for barn som ikke returnerer til skolen

Denne uken åpner skolen for barn i Norge. Mer enn én milliard barn fortsatt stengte dører på grunn av koronapandemien. Mange av dem vil aldri komme tilbake.

17. august 2020

Denne uken starter norske barn på skolen igjen. Forhåpentligvis skjer det i flere land. Men allikevel vet vi at det er noen som står i fare for å ikke returnere. Verdensbanken viser i sin blogg at etterspørselen etter utdanning faller etter et økonomisk sjokk. Barn må bidra til familieinntekten.

Akkurat nå er det er estimert at over 1 milliard barn står uten skole på grunn av koronaviruset. Det vil si 9o % av verdens barn og unge.

– Vi er svært bekymret for at mange av disse barna ikke kommer til å komme tilbake til skolen. For eksempel vet vi fra tidligere kriser at antall tenåringsgraviditeter øker når skolene stenger ned. Utdanning er veien ut av fattigdom for mange barn, og denne krisen kan derfor få store ringvirkninger i generasjoner fremover, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

Hjemmeskole er vanskelig

Hjemmeskole rammer ulikt i alle land, og de fattigste rammest hardest. Et eksempel er Vietnam der 80 prosent av den rikeste tidelen har tilgang på data hjemme mot under halvparten av den fattigste. Da blir mulighet for oppfølging langt vanskeligere.

– Vi ser også med stor bekymring på barna som har hatt hjemmeskole. Når disse barna ikke har tilgang til digitale verktøy, blir kvaliteten på undervisningen lav, og kanskje ikke eksisterende, sier Aarak.

Skolene er nå stengt i de fleste landene SOS-barnebyer opererer i. Med stadig flere koronasmittede er det ingen som tør spå når klasserommene igjen kan fylles med elever. Konsekvensen er at elevene mister all undervisning.

– Selv om mobiltelefonen har gjort sitt inntog også i Afrika, ligger landene sør for Sahara langt bak oss når det gjelder å ha tilgang til internett. Dermed blir mulighetene for fjernundervisning sterkt begrenset. Nå er det derfor svært viktig at norske myndigheter bidrar for å få alle tilbake på skolen gjennom å styrke sårbare familier, avslutter hun.