Gå til hovedinnhold

Angrep i Den sentralafrikanske republikk

Ved daggry onsdag 13. januar startet en koalisjon av væpnede grupper en serie angrep i utkanten av hovedstaden Bangui. Ingen barn eller voksne i SOS-barnebyer er skadet.

14. januar 2021

For bare noen få dager siden hadde hæren stoppet disse opprørsgruppene i Bouali, en liten by som ligger 85 km unna Bangui.

- Det er en svært anspent situasjon. Vi følger beredskapsplanen vår og har lagret nok mat og forsyninger til utgangen av januar, til familiene i SOS-barnebyer. Vi vil jobbe videre med ytterligere tiltak hvis situasjonen forverres de neste ukene, sier SOS-barnebyers sikkerhetskoordinator, Soumaila Omar. - De væpnede gruppene forsøker å stoppe leveranser til hovedstaden Bangui ved å foreta angrep på motorveien som går inn til byen. Vi ser de umiddelbare virkningene av disse angrepene gjennom høye priser på mat- og råvarer, legger Omar til.

Væpnede sammenstøt i Bouar

For noen dager siden rystet væpnede sammenstøt sentrale Bouar, i nærheten av SOS-barnebyen der.

- Det er ingen materielle skader på barnebyen, men barna og de voksne i barnebyen er sterkt berørt av hendelsen, sier SOS-barnebyers koordinator i byen, Anatole Ngassenemo. - Situasjonen har roet seg, selv om væpnede grupper fremdeles er til stede i og rundt byen. Men selv om kampene har stoppet, er vi vi veldig bekymret. Vi har lagret mat og forsyninger og tar alle nødvendige sikkerhetstiltak, ettersom nylige angrep i Bangui kan stimulere væpnede grupper til å gjenoppta angrep i Bouar, avslutter Ngassenemo.

Borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, et landlåst sentralafrikansk land, har vært anspent siden 2013. Væpnede grupper opererer åpent og kontrollerer så mye som to tredjedeler av Den sentralafrikanske republikkens territorium. Det har i den senere tiden oppstått spenninger mellom væpnede grupper som utfører angrep mot sivile, væpnede styrker og FNs fredsbevarende styrker, for å forstyrre det pågående presidentvalget og lovgivende valg.

Les mer om konflikten på FNs nettsider.