Gå til hovedinnhold

Å gjenopplive en fjern drøm

I utkanten av Lusaka, Zambias hovedstad, ligger et boligstrøk kalt Chaisa. Chaisa er et fattig område, kjent for sine små, tettbygde betonghus.

Innerst i hjørnet av det lokal kjøpesenteret finner man en liten butikk ved navnet S&J New Fashions. Thandi* jobber her hver dag som skredder og designer av klær for både menn og kvinner. Hun åpnet butikken i 2013.

- Jeg syr dresser, kjoler og skjorter for mange av mine kunder. Jeg lager også skoleuniformer. Flere skoler tar kontakt med meg for å bestille uniformer i bulk. På dager som ikke er altfor travle, kan jeg sy fire kjoler, forteller Thandi, mens hun sitter bak symaskinen, med metervis av fargerikt stoff i bakgrunnen.

Thandi skaper moderne design av tradisjonelle stoff og mønstre, kjent som chitenge.

Dette fargerike stoffet er en viktig del av zambisk mote. Tross interessen, forklarer Thandi at å åpne sin egen butikk var en drøm hun var nær å gi opp.

Droppet ut av skolen

- Jeg var det tredje barnet i en familie med ti barn. Jeg fullførte ikke barneskolen fordi foreldrene mine ikke hadde råd til å betale skolepengene. Familien min overlevde på småbruk, som ikke var særlig inntektsbringende. Så flyttet foreldrene mine til Lusaka i søk etter arbeid og et bedre liv for oss alle, forteller Thandi.

- Mine yngre søsken var heldige. De fikk fortsette med utdanningen sin og fullføre ungdomsskolen. Kort tid etter at jeg droppet ut av skolen, giftet jeg meg. Livet var vanskelig uten en stabil inntekt. Jeg jobbet hos en frisør der jeg flettet hår, men var egentlig mest interessert i søm. Jeg drømte om dagen da jeg kunne lære å sy og etablere min egen butikk, men den drømmen ble mer og mer fjern fordi hver dag var en kamp for å overleve.

Med støtte fra SOS-barnebyer, tok Thandi kurs for i skreddersøm og entreprenørskap. Foto: Tom Maruko

Med støtte fra SOS-barnebyer, tok Thandi kurs for i skreddersøm og entreprenørskap. Foto: Tom Maruko

Lærte å sy på yrkesopplæringssenteret

En av Thandis naboer fortalte henne at SOS-barnebyer støttet unge mennesker med å lære nye ferdigheter. SOS-barnebyer driver et yrkesopplæringssenter i Lusaka, som tilbyr diverse kurs i blant annet skreddersøm, elektronikk, snekring, design og matlaging. Med disse ferdighetene kan studentene finne seg en jobb eller bli selvstendig næringsdrivende. Siden åpningen i 2005, har senteret utdannet over 1600 unge mennesker. 

Thandis søknad til yrkesopplæringssenteret var vellykket. Hun begynte et ettårig kurs i skreddersøm i januar 2012. Hun søkte så for å fortsette studiene i entreprenørskap gjennom en internasjonal ideell organisasjon som hjelper unge med å starte sin egen bedrift. Yrkesopplæringssenteret inngikk et partnerskap med organisasjonen i 2012, og gjennom samarbeidet har 330 unge blitt kurset i entreprenørskap.

- Sakte men sikkert, lærte jeg å sy, klippe og designe. Gjennom entreprenørskapsfaget, lærte jeg å drifte en bedrift. Jeg lærte veldig mye.

Thandi

Fra skredderjobb til egen bedrift

Etter å ha fullført opplæringen, fant Thandi jobb som skredder av skoleuniformer. SOS-barnebyer bestilte 1000 uniformer til Herman Gmeiner skolen. 

- Det var mitt store gjennombrudd. Inntektene fra den kontrakten gjorde det mulig for meg å kjøpe min første brukte symaskin, betale leie av butikklokaler og kjøpe inn nok stoff, bånd, knapper, nål og tråd. Det var det jeg bestemte meg for å si opp jobben min og starte min egen bedrift i stedet.

Thandi trengte flere ressurser for at bedriften skulle vokse, og det fant hun i sine to yngre søstre. Hun investerte også nylig i enda en symaskin. 

- Jeg lærte en av søstrene mine å sy, og den andre lærte det av tanten vår. Jeg tror at hvis man vil lykkes i noe, så må man kunne samarbeide med andre. Hva ville skjedd hvis jeg ble syk hvis jeg var alene? Butikken ville måtte stenge. Jeg bestemte meg for å satse på søstrene mine. Vi tjener rundt 2000 kwacha (1500 kroner) i måneden. Etter å ha betalt leien, deler vi det som er igjen på tre.

Thandis butikk, S&J New Fashions, i Chaisa i utkanten av Lusaka. Foto: Tom Maruko

Thandis butikk, S&J New Fashions, i Chaisa i utkanten av Lusaka. Foto: Tom Maruko

Håpefull for barnas fremtid

Thandi er mor til to døtre på ti og tolv år, og er positiv til at barna vil ha en bedre barndom enn det hun selv hadde. 

- Jeg ønsker at barna mine skal få en god utdanning og flere muligheter enn det jeg hadde tilgang på i oppveksten. En av døtrene mine sier hun vil bli lærer, mens den andre vil bli lege. Jeg vil hjelpe dem med å oppfylle drømmene sine. For min egen del, ønsker jeg å slutte som syerske en dag og heller dele denne ferdigheten med andre unge mennesker ved å bli instruktør i søm. 

- Jeg er så takknemlig for yrkesopplæringssenteret, fordi det gir unge mennesker muligheter uavhengig av deres akademiske bakgrunn. Jeg droppet ut av skolen og kunne ikke engang snakke engelsk, men har lært litt nå. Teamet i SOS-barnebyer oppmuntret meg til å bruke mine nye ferdigheter til å forbedre livet mitt, i stedet for å bare sitte hjemme. Jeg fulgte deres råd, og mine drømmer og planer for fremtiden har kommet i oppfyllelse.

*Navn er endret av hensyn til personvern.

Thandi står stolt i butikken sin. Foto: Tom Maruko

Thandi står stolt i butikken sin. Foto: Tom Maruko