Gå til hovedinnhold

Nå har Dragana tro på fremtiden

Dragana er tretten år eldre enn sønnen, Boban (10 mnd). Med støtte fra SOS-barnebyer klarer hun både å fortsette utdannelsen, og være mor. 

 Tekst: Katerina Ilievska og Kristin Stoltenberg
Foto: Katerina Ilievska

Dragana

Kl 09.00 Dragana står opp, steller Boban sammen med tvillingsøsteren sin Rehana og lager frokost. De dagene Dragana går på skole på ettermiddagen, er det deilig å sove lenge. I Serbia varierer det om skolen er på morgenen, eller etter lunsj.

09.00

10.00 Faren døde for flere år siden. I denne byen lever 25 prosent av innbyggerne i fattigdom og mange er arbeidsløse. For Dragana var overgangen til å bli mor tøff. Hun oppdaget ikke at hun var gravid før et stykke ut i svangerskapet og forholdet til den daværende kjæresten var turbulent. Da babyen kom, ble presset og utgiftene for store.

09.00

Kl 11.00 Støtten fra SOS-barnebyers familieprogram har gjort at Dragana nå klarer å være tilstede på en god måte for sønnen. Familien mottar juridisk, økonomisk og psykologisk hjelp – og sosialarbeiderne er ofte på besøk.

11.00

Kl 12.00 Familien bruker formiddagen i parken. Mamma Zorica er takknemlig for at de er samlet. I en periode rømte Dragana til barnefarens familie, men ifølge moren skal det ikke ha vært bra for henne. Sammen med SOS-barnebyer har hun og Rehana jobbet for å få Dragana hjem igjen.

12.00

12.30 Boban ler når Dragana leker med ham på lekeplassen. Det er fint bare å ha det gøy sammen!

12.30

Kl 13.00 Dragana drar på skolen – og imellomtiden er det godt å kunne være sammen med mormor Zorica, som i dag har det juridiske ansvaret for Boban. Favorittmåltidet hans er mormors suppe.

13.00

Kl 18.30 Skoledagen er over. For Dragana er det blitt viktig både å klare morsrollen, og å få seg en utdannelse – samtidig som hun skal få være tenåring.

18.30

Kl 19.00 Det er tid for lek, middag og kveldsstell av Boban.

19.00

Kl 19.30 Dagen er over for minstemann, men for Dragana venter leksene.

19.30

Kl 20.30 Kvelden avsluttes sammen med tvillingsøsteren Rehana og jentene sitter ute, ser på TV, surfer på nett, chatter med venner, eller bare skravler.

20.30

- Alt er takket være SOS-barnebyer. Dere har hjulpet oss til å bli klar over vår egen styrke.
 
Zorica

Serbia

Antall innbyggere: Drøyt syv millioner

Språk: Serbisk

Hovedstad: Beograd

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Utsatte familier får støtte gjennom familieprogram i lokalmiljøene, og barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.

 

 

 

Artikkelen du har lest nå er hentet fra SOS-magasinet. Du finner flere saker her