Gå til hovedinnhold

24 timer i Ukraina

Møt Larysa

Larysa (3) bor i Ukraina, sammen med foreldre og fire søsken. De er med i SOS-barnebyers familieprogram, for familier som er i en vanskelig situasjon. Bli med på en dag i hennes liv!

Tekst og foto: Katerina Ilievska

Ukraina-24-timer

Kl. 10.00 Det er søndag og Larysa og søsknene kan sove helt til klokka 10.00. Da vekker foreldrene dem, men Larysa synes det er så kjedelig å stå opp. Derfor hjelper det med en pappa-klem.

10.00

Kl 11.00 Larysa elsker å leke med broren sin, Vadim (11) – og denne formiddagen er det regnvær, så det er god tid til å leke inne etter frokost.

11.00

Kl 12.30 Å hoppe i sengen før formiddagshvilen hører med, synes Larysa.

12.30

Kl 13.00 Lunsjtid! Resten av familien samles rundt bordet, og de eldste barna har hjulpet til med å lage salaten. Det er ofte i lunsjen familien legger planer for resten av dagen.

13.00

Kl 15.00 Familien får besøk av sosialarbeideren fra SOS-barnebyer, og én av oppgavene de skal gjøre er å tegne sammen. Det er bra for å styrke samhold og respekt. Foreldrene strever med å skaffe nok penger til mat, og de håper at de en dag skal flytte til et hus hvor det ikke lekker gjennom taket.

15.00

Kl. 16.00 Se på denne søte, lille skilpadden! Larysa kaller den bare for Cheribashka, som betyr skilpadde på ukrainsk. Hun og mamma rekker å kose litt med den, før de går ut.

16.00

Kl. 17.00 Jo høyere Larysa hopper, jo større plask blir det i søledammene. Mamma Olena synes det er godt å se at Larysa koser seg. I perioder har livet vært tøft for familien, så hun gleder seg over fremskrittene de gjør sammen.

17.00

Kl 17.30 De eldste barna spiller fotball på en bane like bak huset, og resten av familien har tatt turen for å se på. Her er hele gjengen i en pause.

17.30

Kl 19.00 Det er på tide å legge seg for Larysa, selv om hun helst vil være våken sammen med de eldre søsknene.

19.00

Kl 21.30 Natta! Teltene venter på slitne, men fornøyde leirdeltagere. Og i sommer arrangeres leiren for tjuende gang.

2130

- Etter at vi ble med i SOS-familieprogrammet, er jeg trygg på at vi kan få en bedre fremtid.

Mamma Olena 

Ukraina flagg

Fakta om Ukraina

Antall innbyggere: 44,8 millioner

Språk: ukrainsk, noen snakker også russisk

Hovedstad: Kiev

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Utsatte familier får støtte gjennom familieprogram i lokalmiljøene, og barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.