Gå til hovedinnhold

24 timer i Nord-Makedonia

Irina (7) bor i Nord-Makedonia, sammen med moren sin. De er med i SOS-barnebyers familieprogram, for familier som er i en vanskelig situasjon. Bli med på en dag i hennes liv!

Irina ligger i senga si sammen med bamsen.

Kl. 10.00 Det er sommerferie og Irina kan sove helt til klokka 10.00. Da vekker mamma henne. De har nettopp flyttet inn i en ny leilighet.

Irina sitter ved bordet og tegner.

Kl. 10.30 – Jeg spiser her ved det lille bordet som er favorittplassen min. Jeg gjør alt her. Jeg spiser, tegner og ser på nettbrettet mitt, forteller Irina. De bor i en liten ettromsleilighet, og mottar psykologisk og økonomisk støtte fra SOS-barnebyer. Moren hennes, Aleksandra, håper å finne seg en jobb snart, slik at de en dag kan flytte til et større sted.

Irina leier moren, på vei til lekeplassen.

Kl. 11.00 På tide å gå ut! Nå i sommerferien blir det tur enten til butikken eller til lekeplassen. – Jeg elsker huskene. Noen ganger er det andre barn der, men jeg liker best at det ikke er noen der. Barna kommer ikke midt på dagen når det er for varmt.  

Irina sitter på husken og har fin fart.
Irina sitter på en benk i parken og klemmer moren sin.
–  Jeg er veldig glad i deg, mamma, sier Irina   mens de slapper på en parkbenk i nærheten av sitt nye hjem. Livet har vært vanskelig for familien, men nå gleder mamma Aleksandra seg over alle små og store ting som blir bedre i hverdagen.
Irina danser ballet i parken.

Kl 13.00 – Jeg elsker musikk og dans og drømmer om å være en ballerina. Jeg ser på ballettvideoer hele tiden. Jeg ser også musikkvideoer og prøver å kopiere dansene. Jeg håper mamma kan få meg i en ballettklasse fordi ballett er fantastisk, mener Irina.

Irina hjelper moren sin med oppvasken.

Kl. 18.00 Irina hjelper mamma med oppvasken.

Irina sitter i sofaen og ser på video, på nettbrettet sitt.

Kl. 19.00 - På kveldene sitter vi hjemme. Mamma ser på TV og jeg ser på videoer på nettbrettet mitt.

Irina står på badet og pusser tennene.

Kl. 21.00 Tannpuss og leggetid!

*Navnet er endret av hensyn til personvernet

Foto: Katerina Ilievska

Fakta om Nord-Makedonia:

  • Antall innbyggere: 2 millioner
  • Språk: Makedonsk og albansk
  • Hovedstad: Skopje
  • Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Utsatte familier får støtte gjennom familieprogram i lokalmiljøet. Barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.