Gå til hovedinnhold

24 timer i Colombia

Møt Mati

Millioner av mennesker har flyktet fra Venezuela de siste årene. Mati* (9) og familien hennes er blant dem som ikke hadde annet valg enn å flykte for å overleve. Nå bor de i Floridablanca, Colombia og er med i SOS-barnebyers familieprogram. Bli med på en dag i hennes liv!

18. november 2020

Foto: Kaia Means

Familien har stått opp og gjør seg klare til å starte dagen. De leier et lite murhus med blikktak som ligger i en bratt skråning.  Foto: Kaia Means

Kl 7.00 Familien har stått opp og gjør seg klare til å starte dagen. De leier et lite murhus med blikktak som ligger i en bratt skråning.  

Mati elsker å passe på lillebroren sin, og det er god tid til å leke ute etter frokost. Han går til vanlig i barnehage, men i dag var det fri. Foto: Kaia Means

Kl 8.30 Mati elsker å passe på lillebroren sin, og det er god tid til å leke ute etter frokost. Han går til vanlig i barnehage, men i dag var det fri.

Familien får ofte besøk av sosialarbeideren fra SOS-barnebyer, men denne formiddagen er de på sosialsenteret sammen med andre familier som har flyktet fra hjemlandet. Foto: Alejandra Kaiser

Kl 10.00 Familien får ofte besøk av sosialarbeideren fra SOS-barnebyer, men denne formiddagen er de på sosialsenteret sammen med andre familier som har flyktet fra hjemlandet. De blir alle fulgt opp av SOS-barnebyer og får tilrettelagt hjelp og støtte av psykolog og pedagog. Det er også fint for barna og møte andre som er i samme situasjon, leke og finne nye venner. 

Mati jobber med skolefagene hjemme. Foto: Kaia Means

Kl 13.00 SOS-barnebyer har jobbet for å få Mati og storesøsteren inn på skole, men på grunn av den store pågangen av flyktninger til Colombia tar det tid. Klasserommene er fulle. Men Mati jobber med skolefagene hjemme. 

bilde

Kl 13.30 Det er fint å ha pappa i nærheten og få hjelp til å spisse blyantene. Faren var den første som dro fra Venezuela, så kom familien etter. Det var en tøff reise for Mati og søsknene over høyfjellssletta retning Colombia. – Vi hadde ikke penger til bussbilletter. Jeg bar lillebroren min på skuldrene og hadde bagger i hendene. Jeg var så trøtt, forteller Mati.   

Mati hjelper mamma med å vaske tøy og henge opp klær.

Kl 15.00  Mati hjelper mamma med å vaske tøy og henge opp klær.

Mati elsker å leke. Det er ikke mange barn i hennes alder i nabolaget, men to småsøsken holder for å leke gjemsel.  Det er fint bare å ha det gøy sammen! Foto: Kaia Means

Kl 17.00 Mati elsker å leke. Det er ikke mange barn i hennes alder i nabolaget, men to småsøsken holder for å leke gjemsel.  Det er fint bare å ha det gøy sammen!

 

*Navnet er endret av hensyn til personvernet.

Fakta om Colombia

Antall innbyggere: 49 millioner

Språk: Spansk

Hovedstad: Bogota

Våre program: Vi støtter familier, barn og unge. Familier i vanskelig situasjon får støtte gjennom familieprogram i lokalmiljøet. Barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.