Gå til hovedinnhold

En dag i SOS-barnehagen Maizeland

Denne barnehagen støttes av den norske barnehagekjeden Espira.  

 

Kl. 07.30: Dagen starter. Barna kommer gående til fots og mange av de minste barna går hele tre kilometer hver vei. De eldste – på mellom fem og syv år - går opptil åtte kilometer for å komme frem.

07.30

Kl. 07.40: Faren døde for flere år siden. I denne byen lever 25 prosent av innbyggerne i fattigdom og mange er arbeidsløse. For Dragana var overgangen til å bli mor tøff. Hun oppdaget ikke at hun var gravid før et stykke ut i svangerskapet og forholdet til den daværende kjæresten var turbulent. Da babyen kom, ble presset og utgiftene for store.

07.40

Kl. 08.00: Den første timen brukes til å leke inne, for eksempel med Lego. Totalt går det 141 barn mellom tre og syv år i barnehagen – mange fra familier som lever i en svært vanskelig situasjon.

08.00

09.00 -10.00 Barna har blant annet engelsk, naturfag og matte i flere korte bolker. Dermed får de bedre forutsetning for å takle hverdagen og lære praktiske ting - for eksempel om alt de kan bruke en metallboks til …

09.00

Kl. 10.00 Frokost! Barna får servert frokost hver dag, maisgrøt med peanøttsmør. Næringsrik kost er bra for å sikre god læring.

 

10.00

Kl. 10.30 Barna leker ute. Det er viktig at barna får være barn og ha det gøy, for hjemme er det ofte ikke så mye tid til lek. Samtidig må de voksne passe på at barna ikke sliter seg ut i varmen – og at de drikker nok.

10.30

Kl. 13.00: I dag er det ris, kål, kjøtt og peanøtter til lunsj, tilbragt på utekjøkkenet. Det er viktig at maten inneholder både vitaminer og proteiner, slik at de får i seg mest mulig næring i løpet av dagen. Mange av barna har lite mat hjemme.

13.00

Kl. 13.30: Barna sover. Det er godt og nødvendig med en pause i løpet av en lang dag. Barna har vært oppe siden tidlig morgen og skal også gå hjem etter at barnehagen er slutt.

13.30

Kl. 15.00: Dagen i barnehagen er over og barna tar fatt på hjemturen, men først rekker man kanskje å leke bitte litt til!

15.00

Kl. 15.30: En gang i måneden kommer det en mobil helseklinikk hit. Da kan foreldre og familier i lokalsamfunnet veie barna, få vaksiner og helseoppfølging. I tillegg kan de voksne delta på workshop om blant annet hygiene, rettigheter og foreldrerollen.

15.30

- Denne barnehagen gir barna viktig og nødvendig læring før de starter på skolen. I Zimbabwe er det obligatorisk med to år førskole, men ikke alle har mulighet til det. Derfor er barnehagen i dette området svært viktig for videre utdanning.

Ayanda Mboneli, utdanningsrådgiver for SOS-barnebyer i Zimbabwe

Zimbabwe

  • Antall innbyggere: 16 millioner
  • Språk: Engelsk, Shona, Nordndebele, Tswana, Xhosa, Tshivenda, Chichewa, Tsonga, Sesotho
  • Hovedstad: Harare
  • Våre programmer: Vi støtter familier, barn og unge. Utsatte familier får støtte gjennom familieprogram og barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.

Artikkelen du har lest nå er hentet fra SOS-magasinet. Du finner flere saker her