Gå til hovedinnhold

Konferanse: Sammen skaper vi de gode hodene

En god barndom er helt avgjørende om vi skal nå FNs bærekraftsmål.

19. juni 2019

I dag diskuterte vi hvordan vi skal gi barn en god oppvekst rundt kjøkkenbordet sammen med Trond Viggo Torgersen og sentrale samarbeidspartnere i næringslivet. 

Samfunnsøkonom Victor Nordmann åpnet konferansen med å si hvor avgjørende en god oppvekst er for samfunnet som helhet. – Om vi investerer i barn får vi gode hoder som kommer til å løse fremtidens utfordringer, sa han. 

Barns utvikling 

Psykolog Dag Nordanger beskrev hvordan trygghet og stabilitet er fundamentet for barns positive utvikling. – Utrygghet gir motsatt effekt, sier han.

Arne Holte forklarte psykisk helse for oss og hvorfor det er så viktig. – Desto tidligere du investerer i menneskers psykiske helse, jo mer får du igjen for investeringen, sa han. Det gjør forebygging og tidlig innsats til mer enn en floskel. – Psykisk helse er et lands viktigste ressurs. Det må ligge til grunn om et land skal nå de andre målene sine, forklarte han. 

Civita-sjef Kristin Clemet understreket viktigheten av god utdanning i utviklingsland. Til sammen kom vi litt nærmere hvordan vi skal nå FNs bærekraftsmål. Det var mange taletrengte rundt bordet og Trond Viggo hadde en tøff oppgave som samtaleleder. – Er dette en Dagsnytt atten debatt, spurte han undrende under det som utviklet seg fra å være en kjøkkensamtale til en mer eller mindre opphetet debatt. 

Næringsliv og bærekraft 

En mer blankpolert samtale rundt kjøkkenbordet ble det mellom næringslivsleder Elisabeth Grieg, NHO-rådgiver Jon Vea, bærekraftsjef i Storebrand Marcus Bruns og direktør i OBOS Åge Pettersen. Med ulike innganger og en felles enighet i at vi må satse på barna. 

Vår egen generalsekretær Bente Lier rundet det hele av med å referere til Victor Nordmanns sitat: «Om politikerne vil vite hvor godt rustet vi er for fremtiden bør de ta seg en tur innom barnehagene våre. Det er der de gode hodene skapes».