Gå til hovedinnhold

Afrikas Horn: Katastrofen kan øke drastisk

Fire regnperioder uten normal nedbør har ført til den største sultkatastrofen på 40 år. Uteblir også regntiden i oktober vil katastrofen øke drastisk i omfang, og enda flere barn sulte.

05. oktober 2022

Tørke har allerede tatt livet av husdyrene mange familier er avhengige av for å overleve. Titusenvis har flyktet fra de verst rammede områdene og inn til byene. Det er en kamp bare å overleve den tøffe reisen gjennom et knusktørt landskap, uten mat og vann. For mange barn, som ikke har noen reserver å tære på, blir utfallet tragisk - de dør underveis. For foreldrene er det et ekstremt vanskelig dilemma – å bli der de er og risikere sitt eget og barnas liv, eller flykte i håp om at de skal klare å overleve.  

Khadijas tunge avgjørelse

Khadija, en 30 år gammel mor, vandret i fem dager før hun kom til SOS-barnebyers sykehus i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu. Fembarnsmoren dro fra hjemstedet i et desperat forsøk på å få tilgang til vann, mat og medisinsk hjelp.

- Jeg så sønnen min dø i fanget mitt, og jeg klarte ikke å redde ham.
Khadija, en mor til fem.

- Etter to dager ble den lille gutten min syk, han kastet opp og ble svakere og svakere. Jeg var veldig fortvilet fordi jeg hadde verken mat eller vann å gi ham. Han døde i fanget mitt. Det er noe jeg aldri vil glemme. Jeg ønsket bare å redde ham, men det klarte ikke, sier Khadija sorgtungt.

Khadija, i lilla hijab, holder den lille datteren som overlevde tett inntil seg. Foto: SOS-barnebyer
Khadija holder den lille datteren som overlevde tett inntil seg.

Fremme ved sykehuset sto det om tid også for den lille datteren.  

- Jeg kom til slutt til SOS-barnebyers sykehus sammen med den minste datteren min, som også var svak og underernært, fortsetter hun. – Jeg ble tatt godt hånd om, fikk mat, næringsrik melk og medisiner til henne. Hun er heldigvis mye bedre nå.

SOS-barnebyer utvider nødhjelpsarbeidet

For å håndtere det høye antallet akutt underernærte barn, har SOS-barnebyer opprettet flere nødhjelpssentre ved de medisinske klinikkene i Mogadishu, Balcad, Baidoa, Hudur og Burhakaba.

- Det er godt å se at flere av barna vi får inn, kommer seg så raskt. For noen har det bare tatt ti dager før tilstanden har normaliserte seg, sier Najmo Mahad, sykepleier ved SOS-barnebyers barneklinikk i Mogadishu.

En sykepleier i hvit uniform med SOS-barnebyers logo på ryggen og blå hijab, måler tykkelsen på armen til et lite barn som sitter på morens fang. Foto: Sunshine Media
Akutt underernærte barn som kommer til SOS-barnebyers klinikker, blir fulgt opp tett.

Ut i felt for å hjelpe

Tusenvis av familier har bosatt seg i provisoriske leirer rundt de store byene, i håp om å klare å skaffe mat og vann til barna sine.

- Vi er inne i  leirene for interne flyktninger, og følger opp barn og familier med ernæring og hygiene- og helsetjenester, forklarer Jibril Mohamed, en ernæringsrådgiver i SOS-barnebyer Mogadishu.

Telt dekket av tepper står tett i tett på en knusktørr, sandete grunn. Foto: Sunshine Media
I leirene rundt de store byene er det tett i tett med telt og behovet er stort for å kunne ivareta de sanitære og hygieniske forholdene.

Rammet av sultkatastrofen på Afrikas Horn:

 • Etiopia: 24,1 millioner
 • Somalia: 7,8 millioner
 • Kenya: 4,2 millioner

Takk til alle som har bidratt så langt

SOS-barnebyer jobber sammen med andre humanitære partnere og i Somalia har 5,3 millioner mennesker mottatt bistand, takket være givere som har bidratt til nødhjelpsarbeidet. Men kritiske områder trenger fortsatt midler, og behovene øker fortsatt.

Nødhjelp:

 • Behandling av akutt underernæring.
 • Rehabilitering av brønner.
 • Utdeling av ernæringstilskudd.
 • Distribusjon av kornprodukter, belgfrukter og matolje til 3 måneders forbruk.
 • Tilbud om undervisning til barn og unge i skolealdre.
 • Oppfølging av gravide.
 • Hygienesett og opplæring.
 • Vaksinasjon av barn under ett år mot meslinger.

Forebyggende:

 • Kapasitetsbygging og opplæring for spare- og lånegrupper.
 • Veiledning av omsorgspersoner med barn.
 • Utdeling av geiter, i områder der det er litt beitemark igjen.
 • Økonomisk støtte til familier med barn.
 • Tilskudd til innkjøp av skolemateriell.