Gå til hovedinnhold

Yrkesopplæring gir muligheter og et nytt liv

Malawi

A Home for a Home og Heimstaden støtter opplæring til unge kvinner slik at de har mulighet til å lære et yrke de er interessert i, og motiverte til å starte med.

16. november 2022

Malawi har en ung befolkning der 50 prosent er under 18 år, og arbeidsledigheten er ekstremt høy. Et stort antall barneekteskap har lenge undergravd myndighetenes satsing på utdanning. Lovendringer i 2017 om ekteskap, skilsmisse, familieforhold og menneskehandel har ført til bedre rettsvern for unge jenter, men studier viser at lovendringene ikke er godt kjent. Dette gjelder spesielt på landsbygda og blant de som lever i fattigdom og ikke kan lese eller skrive. Derfor inngår allikevel mange jenter ekteskap i ung alder, blir gravide, og slutter på skolen. For jentene som går glipp av skolegangen er det også ufordrende å starte opp igjen med undervisning er, også på grunn av det sosiale når de andre elevene er mye yngre enn dem. I tillegg viser en studie at 30 prosent av unge jenter mellom 17-19 år ikke kom tilbake til skolen etter at disse ble stengt på grunn av koronapandemien. SOS-barnebyer i Malawi tilbyr yrkesopplæring til jenter som er i denne situasjonen.

A Home for a Home og Heimstaden støtter opplæringen og vil gi unge kvinner i alderen 17 til 25 år en mulighet til å lære et yrke de er interessert i, og motiverte til å starte med.

Opplæringen går over seks måneder og det er mange fag de kan velge mellom:

  • Skreddersøm og motedesign
  • Elektrisk installasjon
  • Murer
  • Matlaging og baking
  • Grunnleggende IKT-kompetanse
  • Sveising
  • Frisør

Det er nå 63 jenter som gjennomfører yrkesopplæring. Og i tillegg til fagene er det opplæring i grunnleggende lesing og skriving, entreprenørskap og livsmestring. Målet er at de skal få en jobb, egen inntekt og blir mer selvstendige.

Studentene får støtte til læremateriell og transport. I tillegg har Heimstaden leid tre hus, med plass til 15 personer i hvert hus, der mange av jentene bor på grunn av avstanden hjemmefra.

Sara har mørkt hår, briller og har på seg en rosa kjole. Hun står og holder et plagg ved et bord det er en symaskin. Foto: Samson Pilirani
— Nå har jeg klart å spare penger og kjøpt fire symaskiner, fortsetter Sarah, som har startet for seg selv.

Sarah driver lærlingbedrift

Etter opplæringen på SOS-barnebyers yrkesopplæringssenter, blir deltagerne utplassert som lærlinger i bedrifter og små foretak. Disse omfatter alt fra elektrikere, frisørsalonger, bakere, murerbedrifter til skreddere/designere. Sarah er én av dem som tar imot studenter og lærer de søm- og motedesign.

Da Sarah var fem år ble foreldrene drept i en bilulykke. Hun og søsknene vokste opp hos tanten som ikke hadde råd til skolepenger, så ingen av søsknene fullførte skolen. Bortsett fra Sarah. — Jeg ville ikke slutte på skolen, sier hun. — Da jeg giftet meg betalte kjæresten min for skolepenger, men da jeg ble gravid stakk han av.

Sarah ble ansatt hos en dame som er hushjelp og passet på tvillingene hennes mens hun var på jobb. Lønnen gjorde at hun fikk råd til å kjøpe seg en symaskin.

— Hun jeg jobbet for hjalp meg slik at jeg fikk plass på Don Bosco Youth Technical Institute, for å gjennomføre et forberedende kurs for å få meg jobb, forteller Sarah.

Dette kurset og symaskinen gjorde at Sarah fikk jobb som skredder.

— Nå har jeg klart å spare penger og kjøpt fire symaskiner, fortsetter Sarah, som har startet for seg selv.

I tillegg til disse har hun fått støtte fra SOS-barnebyer og Heimstaden til å kjøpe ytterligere fem symaskiner. Hun klarer seg selv økonomisk og har råd til å betale skolepenger for sønnen. Han får nå muligheter hun selv måtte kjempe for.

— Jeg håper å kunne lære opp mange flere unge mennesker, slik at de får seg en jobb og blir selvstendige, avslutter Sarah.

Lærlingene står utenfor syverkstedet sammen med Sarah. Foto: Samson Pilirani
— Jeg valgte skredderkurs for å lære meg å sy og designe egne klær. Får jeg meg jobb kan jeg klare å forsørge familien og barnet mitt, sier Cecilia, nummer tre fra venstre.

Cecilia 20 år vil bli skredder og forsørge barnet sitt selv

Da moren giftet seg med en ny mann, som ikke ville ha noe med Cecilia og brødrene hennes å gjøre, måtte de flytte til bestemoren. Bestemoren livnærte seg på alkoholsalg, men det var ikke nok penger til å betale for skolepenger derfor droppet Cecilia ut etter barneskolen. Hun ble gravid som 14-åring med en 22 år gammel mann som ikke hadde mulighet til å stille opp for henne og barnet. En nabo hadde hørt om yrkesopplæringssenteret og ville gjerne hjelpe Cecilia. Han betalte transportkostnadene slik at hun kunne starte der. Og Cecilia vet at datteren, som nå er seks år, har det bra når hun er borte fordi bestemoren passer henne.

Etter opplæringen fikk Cecilia lærlingplass i skredderbedriften til Sarah:

— Jeg valgte skredderkurs for å lære meg å sy og designe egne klær. Får jeg meg jobb kan jeg klare å forsørge familien og barnet mitt, sier Cecilia.

På spørsmålet om hvorfor det er viktig å støtte jenter, svarer Cecilia: — Jenter møter vanskelige situasjoner i livet, problemer de ikke kan løse selv. Vi bør få muligheten til å bli det vi vil, men trenger støtte til utdanning og arbeidstrening.

A Home for a Home:

A Home for a Home er et unikt partnerskap mellom Heimstaden og SOS-barnebyer, som setter en ny standard for samarbeid, lokalt i Heimstadens markeder og over hele verden.

Gjennom A Home for a Home donerer Heimstaden årlig 100 euro for hver bolig de eier. Når eiendomsporteføljen utvides, vil også det økonomiske bidraget øke.

Kilde fakta om Malawi: snl.no